Voinea: Reducerea CAS cu 3% ar avea un impact major asupra bugetului

0
993
buget-poza-arhivafotoRO

Reducerea CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei si depinde de acoperirea acestei finaniari din alte surse, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Raspunsul daca se poate sau nu se poate depinde de sursa de finaniare a acestor 3 miliarde. Daca avem o crestere de venituri din alta parte care sa compenseze scaderea de 3 miliarde se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate si economica, dar si politica, intre diferite opiiuni de politici publice: cresterea investiiiilor, scaderea TVA la alte produse, scaderea cotei generale de TVA, scaderea CAS, fie masuri pe parte de crestere a cheltuielilor, care sa stimuleze economia in 2014”, a afirmat Voinea, la o intâlnire cu senatorii PSD, intrebat in ce masura este fezabila reducerea contribuiiei de asigurari sociale cu 3 puncte in 2014 si daca acesta scadere se va face exclusiv de la angajator, informeaza Mediafax.

Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie sa fie facute foarte conservator, fara sa se plece de la premisa cresterii colectarii ca urmare a scaderii taxelor si ca daca va avea loc o astfel de evoluiie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.

„In sensul celalat, daca nu are loc cresterea colectarii, deja a fost bugetat faptul ca nu are loc cresterea colectarii, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a facut cu TVA la pâine, unde toata pierderea poteniiala ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni si a fost bugetata integral desi o parte din economia subterana va iesi la lumina si pierderea nu va fi chiar de 100 de milioane de lei”, a mai spus Voinea.

La sfârsitul lunii august vicepremierul Daniel Chiioiu a anuniat ca a primit mandatul BPN al PNL pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie susiinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contribuiie sociala cu 3%.

Potrivit lui Chiioiu, construciia bugetara pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare.

in prezent, contribuiiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here