Vodafone extinde rețeaua Open RAN comercială din România, în parteneriat cu Samsung

0
654

 

București, 20 februarie 2024 – Vodafone România extinde, în parteneriat cu Samsung, proiectul de rețea Open RAN, testat anul trecut, cu noi site-uri în 20 de orașe din țară, pentru furnizarea de servicii de rețea stabile și de înaltă calitate pentru clienții Vodafone.

 

Samsung pune la dispoziția Vodafone software RAN multi-RAT (multi-Radio Access Technology – tehnologie care permite dispozitivului conectarea simultană la cel puțin o celulă de rețea), soluții de automatizare și echipamente radio triplu-bandă, precum și echipamente radio 5G care suportă Multiple Input Multiple Output masiv. Echipamentele radio triplu-bandă de la Samsung combină benzile de frecvență de 700MHz, 800MHz și 900MHz într-o singură bandă radio compactă care furnizează acoperire multi-spectru pentru serviciile 2G, 4G și 5G, ceea ce asigură rețelei capacitate și flexibilitate crescute, dar și eficiență energetică. În plus, este util dezvoltării serviciilor Internet of Everything (IoE), comunicațiilor machine-to-machine (M2M) și serviciilor de voce în roaming în Europa.

 

Nicolae Vîlceanu, Chief Network Officer, Vodafone România, declară: „Tehnologia Open RAN ne deschide noi orizonturi pentru extinderea rețelelor și îmbunătățirea capacității lor. Pe măsură ce vom vedea  Inteligența Artificială generativă, dar și alte tehnologii emergente devenind parte integrantă din serviciile oferite de companii și sectorul public, rețeaua are nevoie să fie ea însăși inteligentă, sigură, adaptabilă și capabilă să integreze din mers inovațiile din domeniu și cu un consum de energie cât mai redus. În plus, pentru operatori face mult mai simplă și mai eficientă din punctul de vedere al costurilor de instalare și întreținere partajarea rețelelor în zone izolate.”

 

Julia Kim, președinte Samsung România și Bulgaria declară: „Prin colaborarea continuă cu Vodafone, Samsung redefinește standardele inovării în industria telecomunicațiilor. Implementarea soluțiilor noastre în România marchează o etapă decisivă în evoluția rețelelor, deschizând noi orizonturi către performanță și eficiență. Ne angajăm să furnizăm tehnologii avansate și soluții de vârf, contribuind astfel la transformarea digitală a rețelelor din România.”

 

Anunțul de astăzi vine în urma testelor de succes pe care Vodafone le-a început alături de Samsung și alți parteneri anul trecut în România.

 

Vodafone se numără printre primele companii care și-a construit un ecosistem puternic de vendori Open RAN, inclusiv prin integrarea de hardware și software multi-vendor in infrastructura sa și, mai recent, a unei arhitecturi pe bază de componente realizate cu tehnologii bazate pe siliciu.

În România, Vodafone colaborează cu parteneri diverși, printre care Samsung, pentru implementarea de stații de bază radio 2G, 4G și 5G (pentru transmiterea traficului generat de către clienți conectați la rețeaua de acces spre rețeaua core), cu Dell Technologies pentru serverele Dell PowerEdge concepute pentru traficul Open RAN și cu Wind River pentru software Containers as a Service (CaaS), cunoscute și ca software pentru nivelul de abstractizare.

 

Proiectul, pe lângă faptul că este o continuare a proiectelor de rețea Open RAN comercială partajată derulate cu succes anul trecut, completează seria de proiecte similare efectuate de Vodafone în Europa, precum și implementarea Open RAN pe 2500 de site-uri Vodafone din Marea Britanie, începută în august 2023.

 

În rețelele Open RAN, spre deosebire de site-urile mobile tradiționale, bazate pe echipamentele unui singur furnizor, funcțiile software sunt decuplate de cele hardware, ceea ce permite o mai mare libertate de alegere dintre diverși vendori și generează beneficii legate de eficiența energetică și acces mai rapid la inovații software. Beneficiile pentru clienți sunt o rețea mobilă mai rapidă, care poate fi scalată virtual în situații de trafic crescut, eficiență în privința costurilor și acces mai rapid la servicii bazate pe cloud. Pentru operatori, creează premisele reducerii costurilor prin partajarea tuturor componentelor hardware (unități radio și infrastructură cloud) concomitent cu gestionarea independentă a componentei software pe o infrastructură cloud comună. Astfel, fiecare furnizor își poate gestiona capacitatea rețelei și poate gândi servicii adaptate nevoilor clienților într-un mediu sigur în care datele operatorilor sunt izolate și protejate.

 

Pe viitor, flexibilitatea superioară a tehnologiei Open RAN va maximiza beneficiile rețelelor 5G autonome (5G Standalone- 5GSA), permițând modernizarea rețelei core, dar și a antenelor. O rețea 5GSA va asigura latență redusă în utilizarea aplicațiilor diverse și „network slicing”, respectiv o împărțire a rețelei în funcție de aplicațiile folosite, utilă pentru revitalizarea industriei în Europa.

 

 

Despre Vodafone

Vodafone este cea mai mare companie de telecomunicații din Europa și Africa. Furnizăm servicii mobile și fixe către peste 300 de milioane de clienți din 17 țări, colaborăm cu rețele mobile în alte 45 de țări și avem una dintre cele mai mari platforme IoT din lume. În Africa, platforma noastră fintech furnizează servicii către peste 76 de milioane de clienți din 8 țări – gestionând mai multe tranzacții decât orice alt furnizor.

Misiunea noastră este să conectăm pentru un viitor mai bun, folosind tehnologia pentru a îmbunătăți viețile, afacerile și pentru a facilita societăți digitale incluzive și sustenabile. Ne-am angajat să reducem impactul nostru asupra mediului astfel încât să atingem net zero emisii până în 2040.

Pentru mai multe informații, vizitați www.vodafone.com, urmăriți-ne pe X (fostul Twitter) la @VodafoneGroup sau conectați-vă cu noi pe LinkedIn la www.linkedin.com/company/vodafone.

 

 

Despre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiră lumea și modelează viitorul cu idei și tehnologii transformative. Compania redefinește lumea televizoarelor, smartphone-urilor, dispozitivelor purtabile, tabletelor, electrocasnicelor, sistemelor de rețea și soluțiilor de memorie, Sistem LSI, producției de semiconductori și soluțiilor LED, oferind o experiență conectată fluentă prin ecosistemul său SmartThings și colaborarea deschisă cu partenerii. Pentru ultimele știri, vizitați Samsung Newsroom România la https://news.samsung.com/ro/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here