Piața imobiliară în 2024: dominată de interesul pentru natură și sustenabilitate

0
647

 

  • Sondaj: 80% dintre familiile de vârstă medie vor sa cumpere o locuință eco friendly
  • Primează în continuare prețul si zona la criterii de achiziție
  • Doar 29% dintre cei 300 chestionați ar fi dispuși sa plătească mai mult pentru a-si recupera investiția prin costuri mici la întreținere
  • Public reorientat către protecția mediului înconjurător și aflat în căutarea de locuințe cu izolare termică eficientă și impact mic asupra mediului
  • Proprietățile eco-friendly vor fi în centrul atenției în 2024
  • Beneficiile unei case eco-friendly: economisirea energiei, calitatea aerului în interior, energie regenerabilă, materiale sustenabile.
  • Bucureștiul are ansambluri eco friendly în Mogoșoaia, Pipera și Băneasa.

 

Un studiu recent, comandat de Be Igloo PR printre vizitatorii ansamblurilor din portofoliul agenției, releva o situație nouă: 85% dintre familiile de vârstă medie vor să cumpere o locuință eco friendly, dar doar 29% dintre cei 300 chestionați ar fi dispuși sa plătească mai mult pentru a-și recupera investiția prin costuri mici la întreținere. Deși situația este nouă si neașteptată pentru piața din România, s-a dovedit că, în final, că adevăratele criterii de achiziție rămân prețul locuinței și zona în care este construită.  (Loredana Albu, fondator Be Igloo PR)

 

Criza energetică din iarna lui 2022 a reorientat atenția publicului către protecția mediului înconjurător și a condus la o cerere mai mare pentru locuințele care au o izolare termică eficientă.

“Oamenii vor ca locuințele să fie proiectate astfel încât să influențeze cât mai puțin mediului înconjurător, sa fie independente energetic și să aibă costuri mici la întreținere, așadar caută locuințe eficiente energetic și care dispun de o ventilare cu recuperare și au consum redus.”(Veaceslav  Vlas – CEO Ecovillas Company)

 

Bucureștiul stă pe o comoară. Cum pot rezolva pompele geotermale  problemele cu termoficarea?

Nordul Bucureștiul și județul Ilfov limitrof stau pe o comoară geotermală. Apele termale din nordul Capitalei sunt cunoscute încă din anii ’80, când au avut loc primele forări, dar prea puțini investitori și-au arătat interesul pentru comoara din adâncuri. Resursa ar putea constitui soluția la problemele Bucureștiului cu termoficarea.

Dezvoltatorul imobiliar Ecovillas este un pionier care valorifică geotermia, implementând un sistem de captare a energiei pământului din sol pentru a încălzi,  răci și pentru a asigura apa caldă în proiectele rezidențiale din nordul Capitalei în beneficiul viitorilor rezidenți. În proiectul pe care îl dezvoltă acum în Pipera, dezvoltatorul a forat la aproximativ 80 de metri liniari în pământ, unde au fost amplasate două sonde care captează energia necesară pentru o singură casă. Ecovillas este printre puținii dezvoltatori și primul care implementează pompe de căldură sol apă în ansamblurile pe care le dezvoltă, acesta fiind sistemul cu cel mai bun randament dintre sistemele asemănătoare.

Mai mult decât atât, imobilele din proiectul Epique home sunt dotate cu un sistem de recuperare de căldură cu rol de aerisire a casei, fără a deschide geamurile, aducând aer proaspăt fără a pierde energie.

Casele dezvoltate de Ecovillas au un coeficient de performanță energetică ridicat, păstrând căldura la interior, fără punți termice, astfel reducându-se costurile cu încălzirea, răcirea și apa caldă pentru o casă.

De exemplu, la o casă de 130 mp utili, cu patru membri, simulările de consum arată un cost mediu lunar de 500 de lei pentru încălzire, răcire, apă caldă menajeră și ventilare.

Mai mult, utilizarea căldurii geotermice nu poluează sub nicio formă. Soluția este o lecție pentru autorități si factorii de decizie din Primăria Capitalei care ar putea accesa fonduri UE pentru a rezolva problema termoficării într-un viitor, fie el și îndepărtat. Islanda folosește cu succes căldura geotermală de decenii și este cel mai bun exemplu de bună practică în acest sens.

 

Locuințele eco-friendly, trendul anului 2024

Creșterea urbanizării și a densității populației a transformat în mod iremediabil tendințele imobiliare globale. Urbanizarea continuă a dus la o cerere tot mai mare de locuințe în marile orașe, iar România s-a aliat perfect acestei tendințe. În paralel cu explozia urbanistică și rezidențială a crescut și interesul pentru mediul înconjurător. Experții imobiliari au constatat o schimbare în preferințele clienților și anume un interes crescut pentru natura înconjurătoare și pentru eficiența energetică, provenită din grija pentru mediul înconjurător și din dorința de a economisi bani. Astfel, interesul pentru locuințe ecologice și sustenabile este o tendință valabilă și chiar în crește în 2024.  Oamenii conștientizează că o locuință eficientă energetică e mai scumpă, dar știu și că plătind acum mai mult vor fi scutiți de eforturi financiare în viitor.

„O casă eco-friendly nu poluează, folosește tehnologii verzi, este eficientă energetic. Și aici vorbim despre cel mai important aspect, credem că acest lucru îi face pe români să cumpere o casă eco-friendly: au parte un consum redus, ceea ce se traduce prin costuri mai mici pentru asigurarea încălzirii, apei calde și răcirii în locuință. Noi construim din 2014 case cu tehnologii verzi în România, case cu pompe de căldură geotermală, și în toți acești ani, am observat un interes de la an la an mai mare pentru casele noastre. Genul acesta de locuințe reprezintă viitorul. Oamenii vor căuta să economisească consumul și să se bucure de confort” (Veaceslav  Vlas – CEO Ecovillas Company).

 

Casele eficiente energetic, o investiție în viitor

Cine sunt clienții români care sunt în căutarea unor locuințe eficiente energetic și prietenoase cu mediul?

„În primul rând, clientul care cumpără genul acesta de locuințe, este un client foarte educat, cu studii superioare, care are vârsta între 30 și 50 de ani. Vorbim, în general de familii tinere, care au copii și privesc achiziția unei case ca o investiție de viitor axată pe eficiență și sustenabilitate”, declară Veaceslav  Vlas – CEO Ecovillas Company.

„Observăm clienți mult mai informați ca în anii trecuți, foarte atenți la felul în care se construiește, caută calitatea, dar se uită și la facilitățile oferite de un proiect rezidențial. De asemenea, observăm că sunt mai îndreptați spre a negocia prețul proprietății și își personalizează mai mult termenii din contract pentru a diminua eventuale riscuri”, adaugă CEO-ul Ecovillas Company.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here