Vizită de lucru a dlui. Iuliu STOCKLOSA, președintele CCIB, la Ambasada Georgiei și convorbiri cu E.S. dna. Tamar BERUCHASHVILI, ambasador extraordinar și plenipotențiar al acestei țări în România

0
1344

Răspunzând cu plăcere invitației E.S. dna. Tamar Beruchashvili, ambasadorul Georgiei în țara noastră, dl. Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a efectuat, la 12 iunie a.c., o vizită de lucru la Ambasada acestei țări în România. La întâlnire șefa misiunii diplomatice georgiene a fost însoțită de dl. David Chachava, consilier și dl. David Koridze, director executiv al Camerei de Comerț Georgia–România, iar președintele CCIB de dl. Mircea Toader, șef serviciu relații internaționale,

Salutând prezența reprezentanților CCIB, Șefa misiunii diplomatice georgiene în România a făcut o prezentare a activității ambasadei pentru promovarea schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale, subliniind în mod deosebit importanța reluării curselor de feribot Poti-Constanța-Poti cu o frecvență săptămânală, în contextul actual în care navigația pe Marea Neagră nu este dintre cele mai sigure, cu influențe asupra costurilor de transport, inclusiv a asigurării, permițând chiar în aceste condiții, mai puțin favorabile, intensificarea livrărilor de mărfuri atât între cele două țări cât și dintre statele din Asia, Asia Centrală și cele din Europa.

Mulțumind pentru organizarea întâlnirii, președintele Iuliu Stocklosa a făcut o succintă prezentare a consolidării poziției CCIB în cadrul sistemului cameral românesc, în perioada de aproape un an, respectiv de la prima vizită a  E.S. dna. Tamar Beruchashvili la Palatul Camerei București, atât datorită creșterii rolului capitalei României în economia țării, cât și activității intense desfășurate pe plan național și internațional în folosul membrilor CCIB și în general al mediului de afaceri bucureștean.

”Ne bucură vestea reluării transportului de mărfuri cu feribotul între Poti și Constanța, iar în perspectiva creșterii volumului de mărfuri transportat, dorim să vă prezentăm un proiect care ar putea, în opinia noastră, facilita fluxurile de transport în special pe relația cu statele situate pe malul Dunării, cunoscut fiind faptul că transportul pe apă este cel mai economic.

Avem în vedere  o variantă suplimentară de transport a mărfurilor ajunse la Poti cu nave maritime în Portul Comercial Sulina și transbordarea acestora  pe barje fluviale cu destinația

porturi Dunărene  din țările aflate în bazinul acestui important fluviu european, sau prin sistemul de canale existent până în Vestul continentului” a declarat Iuliu Stocklosa, prezentând gazdelor Proiectul Portului Comercial Sulina cu facilitățile actuale și de perspectivă.

S-a convenit continuarea dialogului între CCIB și Ambasada Georgiei în folosul mediilor de afaceri din cele două țări inclusiv cu privire la organizarea în parteneriat  a ”Zilei Oportunităților de Afaceri” (ZOA – Georgia) dedicată promovării colaborării comercial-economice între România și Georgia.

 

Informații de background

 

După anul 2022, când volumul comerțului bilateral a fost unul record de 332 milioane Euro (297 mil. Euro export și 35 mil.Euro import), în anul 2023 s- a înregistrat o reducere a schimburilor comerciale  bilaterale la toate componentele acestuia, volum total – 37%, ajungând la 207 mil.Euro, exportul – 37% (188 mil.Euro), importul – 44% (19 mil.Euro).

În primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o revigorare a schimburilor comerciale bilterale care au atins 66 mil. Euro (+ 17% comparativ cu perioada similară din 2023), majorare datorată exclusiv importurilor din această țară care au crescut în perioada analizată de peste 6 ori ajungând la 17 mil. Euro, în timp ce exportul cu 49 mil. Euro s-a diminuat cu 9%, balanța comercială înregistrând în continuare un excedent.

 

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here