Violentele se extind in Marea Britanie: Orasele Birmingham, Liverpool si Bristol, vandalizate si jefuite

0
684
violente_londra_jafuri

violente_londra_jafuriViolentele si jafurile declansate la sfarsitul saptamanii trecute au continuat la Londra si s-au extins, in noaptea de luni spre marti, la orasele Birmingham (centru), Liverpool (nord-vest) si Bristol (sud-vest).

Scotland Yard a anuntat ca a mobilizat 1.700 de politisti suplimentari pentru a face fata celor mai grave incidente produse in capitala britanica in ultimii ani.
Marti, Scotland Yard a precizat ca 334 de persoane – intre care un baiat de 11 ani – au fost arestate de la inceputul incidentelor. Dintre acestea, 69 au fost puse sub acuzare pentru incidentele produse in zona Londrei. Cel putin 35 de politisti au fost raniti la sfarsitul saptamanii trecute.

Mai multe imobile erau in flacari la Croydon, Peckham si Lewisham, in sudul Londrei, in timp ce grupuri de persoane care comiteau jafuri se raspandeau pe strazile Hackney, Clapham, Camden si Ealing.

La restaurantul Ledbury, din Notting Hill, vandalii au luate telefoane mobile ale clientilor si bani din casierie, precum si vesela.

Sute de politisti au intervenit pentru a combate violentele la Hackney, la cativa kilometri de Stratford, in estul Londrei, unde se vor desfasura Jocurile Olimpice din 2012.

„Sunt tulburari importante intr-un numar de cartiere din Londra. Prin urmare, numerosi politisti sunt mobilizati, dar le cer parintilor sa inceapa sa-si contacteze copiii pentru a-i intreba unde sunt”, a declarat comandantul politiei, Tim Godwin.

in provincie, politia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care, in centrul orasului Birmingham, spargeau geamurile magazinelor si comiteau jafuri. Politia a mai precizat ca un comisariat din Birmingham a fost incendiat. La Liverpool, politia locala a anuntat de asemenea ca se confrunta cu scene de violenta, in special cu incendierea mai multor masini. „Nici o violenta nu va fi tolerata pe strazile din Liverpool si am luat masuri rapide si ferme pentru a raspunde”, a afirmat un purtator de cuvant al politiei, Andy Ward.

Violentele l-au determinat pe premierul britanic, David Cameron, sa-si scurteze vacanta in Toscana (Italia), pentru a reveni de urgenta in capitala. Ministrul de Interne, Theresa May, a fost de asemenea nevoita sa-si intrerupa vacanta.

Premierul va avea o reuniune de urgenta marti cu serviciile de interventie si va discuta cu ministrul de Interne si comandantul politiei, a anuntat Cabinetul sau intr-un scurt comunicat.

Primele tulburari in capitala au izbucnit in urma unei manifestatii, sambata seara, pentru a cere dreptate dupa moartea unui barbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi intr-un schimb de focuri cu politia in Tottenham (nordul Londrei).

Vicepremierul Nick Clegg, care s-a deplasat la Tottenham luni, a condamnat un „val de violenta gratuita” care nu are „absolut nimic de-a face cu moartea lui Mark Duggan”, tata a patru copii.

O comisie de control independenta a demarat o ancheta privind circumstantele decesului lui Mark Duggan. Rezultatele expertizei balistice sunt asteptate marti. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here