Vine o iarna mai blanda decat normal, dar nu sunt excluse fenomenele extreme

0
621
anotimp-iarna

anotimp-iarnaPrognoza meteorologica sezoniera pentru intervalul noiembrie-ianuarie arata ca vremea va fi mai blanda decat media climatologica a acestei perioade, insa Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) nu exclude aparitia unor fenomene extreme in anumite intervale de timp din aceasta perioada.

 

„Din ce vedem acum pe harti putem spune ca ne asteapta o iarna normala, chiar una mai blanda decat normala.  Iata ca acum putem contrazice cu argumente informatiile aparute in spatiul public in urma cu mai bine de o luna potrivit carora ne astepta cea mai grea iarna din ultimii – nu stiu – cati ani”, a declarat, miercuri, directorul ANM, Ion Sandu, intr-o conferinta de presa.

Acesta nu a exclus insa posibilitatea ca in anumite perioade de timp si in anumite zone sa apara fenomene meteo extreme, aratand insa ca acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile inainte de a se produce.

„Spun ca va fi o iarna normala, chiar mai blanda decat normal. Asta nu inseamna ca nu putem avea, intr-o anumita zona, o perioada de o saptamana sau chiar mai mult cu minus 35 de grade sau cu zapada de zeci de centimetri. Totul depinde de modul in care ceea ce vedem acum pe harti se va distribui pe teritoriul tarii si pe durata fiecarei luni, lucru pe care stiinta nu-l poate prevedea momentan decat cu 10 zile inainte. insa din ce vedem acum nu putem spune ca ne asteapta o iarna extrema si mai degraba una normala”, a declarat seful ANM.

Prognoza realizata de meteorologii romani pe baza informatiilor de la Centrul European de Prognoza si data publicitatii in conferinta de presa arata ca in luna noiembrie regimul termic va inregistra „valori apropiate” de normele climatologice lunare in majoritatea regiunilor Romaniei.

in centrul si nordul tarii temperaturile medii lunare se pot situa chiar sub mediile multianuale pentru aceasta perioada. Precipitatiile pot fi si ele apropiate de normele climatologice, insa local in vestul, centrul si nord-vestul tarii pot cadea cantitati de precipitatii mai mari decat mediile multianuale.

Situatia arata aproximativ la fel si pentru luna decembrie, temperaturile fiind aproximativ similare, chiar putin mai mari decat media lunara multianuala. Precipitatiile vor fi si ele apropiate de normal, cu exceptia unor zone din vest si nord-vest unde cantitatea poate depasi norma.

Si in ianuarie 2011 regimul termic va fi in general peste media lunara, exceptie facand nordul si centrul tarii, unde temperaturile pot fi mai scazute. Cantitatile de precipitatii nu depasesc valorile normale decat, posibil, in vestul si centrul tarii. (Sursa: Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here