Vanzarile din comertul cu ridicata au crescut in primul trimestru

0
722
Crestere, economica, sua, trimestru

Cifra de afaceri din comertul cu ridicata, cu exceptia celui cu autovehicule si motociclete, a crescut in primele patru luni cu 0,8%, in termeni nominali, in conditiile in care sectorul de produse agricole brute si animale vii a consemnat un avans cu 14,5%, iar comertul nespecializat cu 11,1%, informeaza Mediafax.

Comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii a avut afaceri mai mari cu 5,9%, iar cel pentru alte masini, echipamente si furnituri cu 3,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Scaderi au inregistrat comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-5,8%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-1,5%) si comertul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%), in timp ce comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului s-a mentinut constant.

Ca serie ajustata, afacerile din comert au crescut cu 0,9%, evolutie sustinuta de comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+10,3%), de cel nespecializat (+9,7%), al altor masini, echipamente si furnituri (+6,9%), al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+3,8%), de activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+1,1%) si de comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+0,3%).

Pe de alta parte, comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare, au consemnat o reducere de 4,9%, iar comertul cu ridicata specializat al altor produse de 1,1%.

in aprilie, afacerile din comert au scazut pe ansamblu cu 8,1% fata de martie, ca serie bruta, ca urmare a reculului inregistrat de comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (-19,7%), al produselor agricole brute si al animalelor vii (-16%), comertul cu ridicata specializat al altor produse (-11,5%), al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (-10,8%), al altor masini, echipamente si furnituri (-10%), de comertul cu ridicata nespecializat (-6,8%) si de activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (-4,8%).

Doar comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului a crescut in aprilie, cu 2,5%.

in functie de seria ajustata, afacerile s-au diminuat cu 2,7%.

Comparativ cu aprilie anul trecut, comertul cu ridicata a avut afaceri mai mici cu 0,3%, ca serie bruta, insa ca serie ajustata au fost in urcare cu 2,1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here