USL discuta despre posibilitatea declansarii procedurii de suspendare a lui Traian Basescu

0
665
uniunea-social-liberala-usl

uniunea-social-liberala-uslPresedintii PSD, PNL si PC anunta, intr-o declaratie de presa, ca, in urma declaratiilor sefului statului referitoare la inghetarea pensiilor, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni un raport in care sa fie evaluata posibilitatea declansarii procedurilor de suspendare.

„Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi. Aceste pozitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase deoarece intaresc mesajul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania”, se arata in declaratia comuna de presa semnata de Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Liderii PSD, PNL si PC sustin totodata ca „aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de actiuni comise de presedintele Traian Basescu in ultima perioada”, pe care ei le considera „vadit neconstitutionale”.
„Tinand cont de aceste lucruri, am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalcand prevederile Constitutiei Romaniei. Raportul va trebui sa contina o evaluare respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei. Mentionam ca daca, in urma analizei juridice si politice, constatam ca actiunile incriminate constuie in mod substantial o atingere grava adusa ordinii constitutionale, USL nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament”, conchid liderii PSD, PNL si PC.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la RRA, ca, indiferent care va fi rezultatul sesizarii la CC a inghetarii pensiilor si salariilor in anul 2012, „bani nu exista”, aratand ca, „daca ar exista, s-ar plati”.

„Indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati”, a spus presedintele Traian Basescu, referindu-se la legea care prevede inghetarea pensiilor si salariilor in anul 2012 si care a fost contestata de opozitie la Curtea Constitutionala.

„Toti trebuie sa intelegem ca nu mai putem trai imprumutand bani pentru consum. (…) Politic, si pentru mine, si pentru Guvern ar fi foarte usor sa o facem pe generosii, condamnand tara in anii urmatori”, a adaugat Traian Basescu.

Seful statului a adaugat ca „un an, pana la alegeri, poti supravietui facand lucruri demagogice”. El a aratat insa ca „am mai trait aceasta experienta”, in 2007-2008 si ca trebuie invatat din ea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here