Guvernul a decis efectuarea celei de-a doua rectificari a bugetului din acest an

0
694
buget-poza-arhivafotoRO

buget-poza-arhivafotoROGuvernul a decis, miercuri, efectuarea celei de-a doua rectificari a bugetului din acest an.Surse guvernamentale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Guvernul va taia bugetele la ministerele Muncii, Agriculturii, Educatiei, Mediului, Finantelor si la Academia Romana

si va suplimenta alocarile pentru Sanatate, Transporturi, Dezvoltare Regionala si Turism, Economie, Cultura si Interne, prin a doua rectificare a bugetului din acest an.

Cele mai mari fonduri vor fi taiate de la Ministerul Finantelor (aproximativ 1,1 miliarde lei) si Ministerul Muncii (755 milioane lei), urmate de ministerele Agriculturii (145 milioane lei), Mediului (80,4 milioane lei) si Educatie (50 milioane lei).Vor fi reduse si fondurile Secretariatului General al Guvernului, cu 15,4 milioane lei, si ale Academiei Romane, cu 10,4 milioane lei.

Cea mai mare suplimentare de fonduri va fi efectuata la Ministerul Sanatatii (1,23 miliarde lei), pentru finantarea programelor de sanatate in derulare.

Ministerul Transporturilor va primi un plus de 727 milioane lei, suma necesara pentru plata unor arierate si a cheltuielilor aferente cu facilitatile de transport ale elevilor si studentilor. Din aceasta suma, 500 de milioane lei vor fi utilizati pentru majorarea capitalului social al CFR Infrastructura, iar compania va utiliza noile disponibilitati in intregime pentru stingerea unor datorii bugetare.

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului va fi suplimentat cu 230,7 milioane lei pentru plata unor arierate, in timp ce Ministerul Apararii Nationale va primi 268 milioane lei, din care va achita TVA aferenta benzinei si motorinei consumate, pentru care primise amanare de plata. O schema similara se aplica si la Ministerul Administratiei si Internelor, unde „swap-ul” se ridica la 147 de milioane lei.

Guernul va aloca 122,3 milioane lei pentru completarea bugetului Ministerului Economiei si Comertului, avand ca destinatie platile pentru apa grea la reactoarele 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda.

Ministerul Culturii va primi 53,2 milioane lei, suma necesara pentru sustinerea revistelor si publicatiilor.

Cea de-a doua rectificare taie aproximativ 1,2 miliarde de lei atat de la venituri, cat si de la cheltuieli, si va avea un efect nul asupra deficitului bugetar.

Concomitent, Guvernul a apelat din nou la schemele de compensare, prin care creste cheltuielile unor ordonatori, in special pentru plata unor datorii bugetare restante. Desi are efect nul asupra deficitului, aceasta schema, in valoare de 1,075 miliarde lei readuce, practic, veniturile bugetare aproape de valoarea anuntata in vara, de 182 de miliarde lei.

in opinia Consiliului Fiscal, faptul ca a doua rectificare bugetara din acest an readuce cheltuielile foarte aproape de nivelul programat initial in bugetul pe 2011 demonstreaza ca incalcarea legii responsabilitatii fiscale a fost un act nu doar regretabil, ci si inutil.

Consiliul Fiscal reaminteste ca prima rectificare bugetara a anului 2011, din luna august, a prevazut o crestere a cheltuielilor totale cu 3,2 miliarde lei, din care 1,43 miliarde lei reveneau implementarii primei scheme de stingere a arieratelor din acest an (cu impact egal pe venituri si cheltuieli), iar 1,8 miliarde lei reprezentau o majorare discretionara a unor capitole de cheltuieli motivata de o estimare mai optimista a veniturilor anuale la acea data.

Aceasta prima rectificare bugetara a fost efectuata prin derogare de la prevederile Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit carora cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene. (Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here