Universitatea de vara Societal valorizeaza deseurile!

0
675

Universitatea de Vara Societal a purtat marca “Eveniment responsabil”. ONG-isti din toate regiunile tarii au participat intre 19-23 septembrie 2012, la Miercurea Ciuc, la o serie de ateliere care au adus in prim-plan integrarea Responsabilitatii Sociale in proiectele, evenimentele si planificarile strategice ale organizatiilor lor. Marca “Eveniment responsabil” a fost lansata de Societal in vara acestui an pentru a oferi recunoastere evenimentelor care fac eforturi pentru a-si creste performantele de mediu, sociale, economice si de guvernanta.

Pentru a deveni un “eveniment responsabil”, echipa de organizare a Universitatii de vara Societal a identificat patru domenii sensibile si a luat masuri pentru a impidica efectele negative. Acestea sunt Energia, Transporturile, Alimentatia si Deseurile.

Daca pana acum v-am impartasit din masurile pe care le-am luat pentru a consuma mai putina energie, pentru a ne transporta eficient si ecologic, pentru a manca local, sanatos si gustos, este momentul sa va povestim despre “soarta” deseurilor pe care le-am produs.

Principiul celor 3R, “Reducem, Reutilizam, Reciclam”, a fost liera de capatai in organizarea Universitatii.

Reducem! Am cumparat cat trebuie si cum trebuie. Am preferat “mai bine” decat “mai mult”!  Inainte sa dam frau liber achizitiilor, ne-am gandit cum putem diminua cantitatea de deseuri, de aceea am solicitat hotelului cat de multe produse alimentare in vrac, am folosit vesela reutilizabila, am redus materiale printate la strictul necesar, am imprimat afise pentru locurile vizibile si cate un singur fluturas pe camera, am distribuit brosuri doar noilor veniti in reteaua Societal, nu am imprimat bannere pentru ca sunt greu de reciclat si am comunicat pe cat posibil pe caile online si fata-in-fata.  

Reutilizam! Am scos din depozit materialele mai vechi! Mapele, sacosele si agendele au fost in mare parte cele de la seminariile trecute. Am colectat putinele PET-uri care s-au mai strecurat prin camerele participantilor si le-am “transformat” la atelierul organizat de Artlab in vaze, ghivece, suport de pixuri si alte obiecte reutilizate intr-un mod creativ. Am adus cu noi ciorne pentru a ne asterne ideile si am folosit markere reincarcabile.

Reciclam! Am dat destinatii precise deseurilor noastre: hartie, plastic sau menajer! Ele au fost colectate si mai departe trimise catre firma de salubritate cu care colaboreaza hotelul. Toate materialele au fost printate pe hartie reciclata sau ecologica, cu cerneluri pe baza de soia si fara VOC-uri, sacosele au fost facute din bumbac netratat, iar pixurile din plastic reciclat si carton.

Va invitam sa cititi si celelalte povesti despre cum a devenit Universitatea de vara Societal un “Eveniment responsabil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here