Universitatea de vara Societal si-a inchis portile

0
703

Salutam bucurosi prima generatie de “absolventi” ai Universitatii de vara Societal! Laitmotiv-ul evenimentului a fost “Cum integram Responsabilitatea Sociala in activitatile ONG-urilor?”. In jur de 100 de activisti, organizatori de evenimente si manageri de proiecte din lumea neguvernamentala au luat parte, la Miercurea Ciuc, intre 19 – 23 septembrie, la atelierele si dezbaterile pregatite de Societal si invitatii sai.

Principalele ateliere de pe agenda Universitatii au fost:

1. Atelierul “Proiecte-pilot de responsabilitate sociala”. 22 proiecte ONG-iste finantate prin programele Grundtvig si Tineret in Actiune (ANPCDEFP) s-au inscris in cursa “responsabilizarii”. Provocarea lor este ca pana in mai 2013 sa devina modele de Responsabilitate Sociala pentru societatea civila.

2. Atelierul “Marca Eveniment responsabil”. 26 de evenimente si-au creionat planuri de actiune vizand Responsabilitate Sociala, folosind o grila de 36 de indicatori de mediu, sociali, economici si de guvernanta. Provocarea lor este sa obtina marca “Eveniment responsabil”, care le va oferi recunoastere pentru eforturile de a-si diminua impacturile negative si spori efectele pozitive asupra contextelor in care se desfasoara.

3. Atelierul de scenarii “ONG 2020”. O echipa de ONG-isti vizionari au construit scenarii, proiectand o serie de probleme actuale la orizontul 2020. Cum vor arata proiectele si activitatile noastre in lumea de maine, fiind data aparitia unor probleme precum schimbarile climatice, epuizarea resurselor energetice fosile, care ne pot afecta traiectoria? Scenariile construite vor fi montate intr-un scurt film documentar, “ONG 2020”.

La Universitate, invitatii nostri speciali au tinut un “maraton” de 16 ateliere, menite sa ofere solutii si metode pentru diferitele aspecte specifice ale Responsabilitatii Sociale, precum:

Sesiunea I
Incluziunea sociala prin teatru forum, Chance for Life, Cristina Apostol
Cum motivam, implicam si recompensam voluntarii? Asociatia ProVobis, Carmen Marcu
Cum identificam si valorizam patrimoniul imaterial? Asociatia Transilvania Fest, Rares Craiut
Cum masuram impactul CO2 al unui proiect? StopCO2, Alexandru Popescu
Atelier de reciclarea creativa PET-urilor, Asociatia Artlabs, Luminita Milea
Cum afecteaza proiectele noastre ecosistemele si biodiversitatea? Asociatia Efectul Fluture, Tudor Bradatan

Sesiunea II
Consumam local, ecologic sau echitabil? Asociatia Mai Bine, Madalina Iordachescu
Arhitectura durabila – EarthDomes 3.2. Invitatie la construirea unui viitor mai bun, Asociatia Asociatia Continuous Solid Growth, Dragos Toma, Iulian Pavel, Eugenia Sgubeanu
Cum gestionam responsabil deseurile pe care le producem? Asociatia Ecoteca, Raul Pop
Cine beneficiaza de succesul evenimentelor? Comunitatea, publicul, organizatorii… Asociatia Mioritics, Mihai Dragomir

Sesiunea III
Cum actionam responsabil fata de echipa in situatii de criza? Asociatia Transilvania Fest, Rares Craiut
Atelier de reciclare manuala a hartiei, Moara de hartie, Ion Georgescu
Cum evaluam participativ impactul unui proiect in comunitate? Asociatia CRIES, Mihaela Vetan
Cum implicam o echipa de 90 de persoane in responsabilizarea unui festival? Asociatia TETA, Mira Sfura, Silvia Guta    
Care sunt pasii unei campanii de advocacy? Asociatia REPER21, Mihai Ghemes
Ce intelegem prin conceptul de permacultura?, Asociatia Romana de Permacultura, Florin Baci
Cum construim o Casa din Cob?, Asociatia Casa-Verde, Ileana Mavrodin

Universitate de vara Societal a purtat marca “Eveniment responsabil”. Asta pentru ca Societal aplica ceea ce predica! Am tinut cont in mod sistematic de principiile Responsabilitatii Sociale pe tot “ciclul de viata” al Universitatii. Echipa Societal a identificat de la bun inceput patru aspecte “nevralgice” ale evenimentului si a luat masuri pentru a le preveni. Acestea sunt Energia, Alimentatia, Transporturile si Deseurile. Gasiti mai multe detalii despre ce a presupus organizarea responsabila a Universitatii in urmatoarele articole:

La Universitatea de vara Societal lucram la lumina zilei
La Universitatea de vara Societal mancam de la sursa
La Universitatea de vara Societal preferam masina numita tren!
La Universitatea de vara Societal valorizam deseurile
Societal (sau „Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile”) este un proiect realizat de Asociatia REPER21, in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES, si este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here