Un bloc de gheata gigantic s-a desprins dintr-un ghetar din Groenlanda

0
791
groenlanda

groenlandaUn imens bloc de gheata, de patru ori cat insula Manhattan, s-a desprins dintr-un ghetar din nordul Groenlandei, la aproximativ 1.000 de kilometri sud de Polul Nord, a anuntat o universitate americana.

Potrivit lui Andreas Muenchow, de la universitatea din Delaware (est), Arctica nu a mai pierdut o astfel de masa de gheata din 1962 .

Imaginile surprinse de satelitii NASA arata ca ghetarul Petermann, care masura 70 de kilometri in lungime, s-a redus cu aproximativ un sfert odata cu desprinderea blocului de gheata, a carui suprafata este de cel putin 260 de kilometri patrati, subliniaza cercetatorul intr-un comunicat.

Apa dulce continuta de aisberg ar putea „alimenta toata reteaua publica de apa potabila americana timp de 120 de zile” , afirma el.

Calota glaciara a Groenlandei, cel mai mare rezervor de apa dulce din emisfera nordica, s-a topit intr-un ritm alarmant in ultimii ani, sub efectul incalzirii climatice, potrivit unui raport al Consiliului arctic publicat la sfarsitul lui 2009.

Viteza de topire a ghetarilor din Groenlanda afecteaza direct nivelul apelor oceanice, care se ridica in prezent cu trei mililmetri pe an. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here