Un asteroid de marimea unui portavion va trece marti la mica distanta de Terra

0
671
asteroid-terra-planeta

asteroid-terra-planetaUn asteroid de marimea unui portavion va trece marti la mica distanta de Terra, au anuntat joi specialistii americani de la NASA, care au precizat totodata faptul ca nu exista riscul unei coliziuni cu planeta noastra.

Potrivit Agentiei spatiale americane, acesta va fi cel mai mare asteroid care va trece pe langa Terra, din 1976 pana in prezent.

Asteroidul cu o lungime de 400 de metri, denumit 2005 YU55, se va apropia cel mai mult de planeta noastra marti, 8 noiembrie, la ora 23.28 GMT, si va trece la o distanta de 324.600 de kilometri de Terra.

Efectele gravitationale generate de acest asteroid nu vor fi perceptibile pe Terra, a precizat NASA, referindu-se la maree si miscari ale placilor tectonice.

Asteroidul 2005 YU55 se afla pe o orbita care il face sa treaca la intervale regulate pe langa Terra, Venus si Marte. insa marti el va trece la cea mai mica distanta de Terra din ultimii 200 de ani.

Urmatoarea data cand un asteroid atat de mare se va apropia la o distanta comparabila de Terra va fi in anul 2028, afirma NASA.

Monitorizarea asteroizilor efectuata in 2010 cu radiotelescopul american Arecibo din Puerto Rico indica faptul ca este vorba de un obiect de o forma aproape sferica, ce se invarte lent in jurul propriei axe, la 18 ore. Suprafata sa este neagra.
Astronomii amatori care vor sa il observe trebuie sa fie echipati cu un telescop avand o deschidere de cel putin 15 centimetri.

NASA va incepe sa transmita imagini cu 2005 YU55 incepand din 4 noiembrie, de la ora 15.30 GMT.

Savantii de la NASA vor analiza ecourile undelor radar care vor fi reflectate de suprafata asteroidului. Ei spera sa obtina astfel imagini precise ale acestui corp ceresc, care vor dezvalui totodata un numar mare de detalii despre suprafata, forma si dimensiunile exacte ale lui.

NASA descopera si monitorizeaza un numar mare de asteroizi si comete care trec aproape de Terra. Agentia spatiala americana calculeaza orbita acestora pentru a afla daca reprezinta un pericol pentru planeta noastra.

Intr-un raport recent, NASA a revizuit in scadere numarul asteroizilor mari din apropiere de Terra si mai ales al celor de talie medie, care sunt capabili sa distruga, in cazul unui impact, zone de marimea unor orase mari.

Aceste estimari rezulta din monitorizarea mai exacta a obiectelor telurice care graviteaza la mai putin de 195 de milioane de kilometri in jurul Soarelui si se gasesc destul de aproape de orbita terestra.

NASA a identificat deja 93% din totalul celor mai mari asteroizi – cu diametre de cel putin un kilometru – ce se gasesc in apropiere de Terra, acest obiectiv fiindu-i trasat de Congresul american, printr-o decizie facuta publica in 1998. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here