ULTIMUL APEL AL MEDIULUI DE AFACERI PENTRU LANSAREA URGENTĂ A PROGRAMELOR DE SPRIJIN PENTRU IMM-URI

0
1034

 

 

Astăzi, 30 septembrie a.c. a avut loc ședintea board-ului CNIPMMR ce reunește președinții patronatelor din toate județele țării.

Astfel, având în vedere criza economică cu care ne confruntăm în prezent, generată de epidemia de COVID-19, care a afectat în mod covârșitor IMM-urile, acestea înregistrând scăderi ale încasărilor și cifrei de afaceri, reprezentanții mediului de afaceri fac un ultim apel către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afacerila să lanseze în regim de urgență  programele de sprijin pentru IMM-uri, conform nevoilor pe care acestea le au în acest moment.

 

De asemenea, aceștia au mai menționat necesitatea următoarelor:

  1. Introducerea eligibilitatii plații salariilor pentru capitalul de lucru fapt ce va favoriza nu doar companiile ci și bugetul de stat (prin întoarcerea unei părți din sumă sub formă de taxe și contribuții ale plății salariilor).
  2. Eliminarea criteriului “primul venit – primul servit” pentru asigurarea profesionalizării, transparenței și calitatății acordării fondurilor.
  3. Scăderea grantului capitalului de lucru de la 150.000 euro la maximum 35.000 euro pentru a permite tuturor categoriilor de IMM-uri, indiferent de dimensiunea acestora, să fie eligibile pentru accesarea acestora. Menționăm că aceste granturi pot fi utilizate pentru plata cheltuielilor curente, chiriilor, datoriilor către furnizori etc. Un grant în valoare de 150.000euro este nejustificat raportat la nevoile IMM-urilor și va genera o serie de proiecte cu nevoi false.
  4. Stabilirea unei întâlniri între Prim-Ministrul României, Ministru Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministrul Fondurilor Europene și o delegație a CNIPMMR înainte de trecerea OUG-ului de Guvern.

 

Board-ul CNIPMMR reamintește faptul că, până în prezent nu a fost lansat niciun program de finanțare dedicat IMM-urilor, cu excepția IMM INVEST. Reamintim faptul că programele din anii anteiori ca Programul național multianual de microindustrializare, Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici români, Programul UMCTAD/ EMPRETEC, Programul Femeia Antreprenor, Programul Comerț, Programul Comerț, Programul național mutianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, Programul Comerț sau Start-up Nation au asigurat fonduri pentru mii de întreprinderi care nu au avut acces la credite bancare pentru implementarea, dezvoltarea sau extinderea business-urilor lor.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here