Ultimele momente din viata lui Kadhafi, povestite de comandantul fortelor care l-au capturat: Am incercat sa ii salvez viata dar nu am putut

0
647
revolta-kadhafi

revolta-kadhafiComandantul fortelor care l-au capturat pe Muammar Kadhafi, Omran al-Oweib, a oferit detalii despre ultimele momente de viata ale fostului lider libian, intr-un interviu acordat in exclusivitate BBC News Online.
Omran al-Oweib a povestit pentru BBC cum colonelul, ranit,

a fost scos dintr-o conducta de drenare in care se ascundea la Sirt, a facut zece pasi si a cazut pe fondul focurilor de arma. El sustine ca este imposibil de stabilit cine a tras glontul fatal.

„Nu am vazut cine l-a ucis, ce arma l-a ucis pe Kadhafi”, a declarat Oweib. El a adaugat ca unii dintre combatantii sai au vrut sa il impuste pe colonel, dar ca el a vrut ca acesta sa fie mentinut in viata.

Dupa ce Kadhafi a cazut, a declarat Oweib, el l-a dus intr-un spital de campanie unde a fost declarat mort. „Am incercat sa ii salvez viata dar nu am putut”, a declarat comandantul.Semnele de intrebare au devenit tot mai numeroase in legatura cu moartea fostului lider dupa ce mai multe inregistrari video sugereaza ca acesta a fost tarat pe strazi.
Premierul libian in exercitiu Mahmoud Jibril a declarat pentru BBC: „La nivel personal as fi vrut ca (Muammar Kadhafi) sa fie in viata. Vreau sa stiu de ce a facut toate acestea poporului libian. As fi vrut sa fac parte din acuzare la procesul lui”.

Jibril a adaugat ca este „absolut in regula” sa se desfasoare o ancheta completa sub supraveghere internationala, atat timp cat normele islamice de inmormantare vor fi respectate.

inmormantarea fostului lider libian a fost insa amanata, pe fondul incertudinii cu privire la locul inhumarii. Deocamdata nu se stie daca acesta va fi inmormantat la Misrata, in orasul sau natal Sirt sau in alta parte.

intre timp au aparut informatii contradictorii privind efectuarea unei autopsii complete asupra cadavrului colonelului Kadhafi.

Purtatorul de cuvant pentru Afaceri Externe al Consiliului National de Tranzitie (CNT), Ahmed Gebreel, a declarat pentru BBC ca o autopsie a fost efectuata sambata. Totusi, un oficial din domeniul sanatatii din cadrul CNT, Nagy Barakat, a declarat ca nu este necesara o astfel de examinare devreme ce cauza mortii reiese din raportul medicului anatomo-patolog.

Pe de alta parte, Libia ar urma sa anunte oficial eliberarea tarii la acest sfarsit de saptamana, urmand ca primele alegeri sa aiba loc in iunie, potrivit premierului.

NATO a anunta ca isi va incheia campania in Libia la 31 octombrie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here