Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, tipete de furie si injuraturi adresate superiorilor sai

0
709

Ultimele cuvinte ale cosmonautului rus Vladimir Komarov, interceptate de serviciile secrete americane, au fost tipete de furie si injuraturi adresate superiorilor sai, pe care ii acuza ca l-au pus intr-o „nava spatiala peticita”, in timp ce se indrepta spre Terra la bordul rachetei Soyuz 1, in 1967.

Potrivit dailymail.co.uk, ultimele clipe din viata cosmonautului rus, care era constient de faptul ca se indreapta spre o moarte sigura in urma impactului cu Terra, sunt descrise in volumul „Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin” (Omul stelelor, Adevarul din spatele legendei lui Iuri Gagarin), scris de Jamie Doran si Piers Bizony, ce va fi publicat in Statele Unite luna viitoare.

Un analist din cadrul U.S. National Security, identificat in carte ca fiind Perry Fellwock, a interceptat conversatia pe care Vladimir Komarov a purtat-o cu ofiterii rusi din turnul de control si in timpul careia le-a spus acestora ca este constient de faptul ca va muri in acea misiune spatiala din 1967.

Perry Fellwock a interceptat cu aceeasi ocazie, de la postul sau de ascultare amenajat intr-o baza americana din Turcia, o alta conversatie dintre Komarov si fostul premier al Uniunii Sovietice Alexei Kosigin. in acea conversatie, Kosigin putea fi auzit plangand si spunandu-i lui Komarov ca era un erou.

Cartea descrie prietenia dintre Vladimir Komarov si colegul sau Iuri Gagarin, declarat erou al Uniunii Sovietice dupa ce a devenit primul om care a ajuns in spatiu.

Amandoi erau implicati in acea misiune spatiala pe orbita si amandoi stiau ca acea capsula spatiala nu era sigura. Komarov, casatorit si tata a doi copii, stia ca va muri in acea misiune, dar a refuzat sa se retraga. Gagarin era inlocuitorul sau si nu a dorit ca prietenul sau sa moara in locul lui.

Savantii sovietici au planificat sa lanseze capsula Soyuz 1 cu Komarov la bord. Un al doilea vehicul spatial, cu alti doi cosmonauti la bord, urma sa decoleze a doua zi. Cele doua capsule urmau sa se intalneasca si sa se conecteze pe orbita, iar Komarov trebuia sa treaca dintr-unul in celalalt si sa coboare apoi pe Terra la bordul celui de-al doilea vehicul.

Aceasta misiune urma sa fie un triumf al Uniunii Sovietice pentru a marca 50 de ani de la Revolutia comunista.

O inspectie tehnica a rachetei Soyuz 1 a relevat faptul ca vehiculul spatial avea 203 probleme structurale. insa nimeni nu a indraznit sa-i vorbeasca presedintelui Leonid Brejnev despre aceste erori tehnice, deoarece oamenii se temeau sa nu fie retrogradati, concediati sau deportati in Siberia. Misiunea a continuat asa cum era planificat.

Cu mai putin de o luna inainte de lansare, Komarov s-a intalnit cu un agent KGB, Veniamin Rusaiev, si i-a spus: „Nu ma voi mai intoarce viu din acest zbor”. Atunci cand Rusaiev l-a intrebat de ce nu refuza pur si simplu acea misiune, Komarov i-a raspuns: „Daca eu nu voi face acest zbor, ei vor trimite in locul meu un alt pilot. Iar acest pilot este Iura (Iuri Gagarin, n.r.), iar el va muri in locul meu. Va trebui sa avem grija de el”.

Racheta Soyuz 1 a fost lansata asa cum era prevazut, pe 23 aprilie 1967. Lansarea s-a desfasurat conform planurilor specialistilor, dar problemele au inceput sa apara la putin timp dupa aceea.

Antenele nu s-au deschis corect, puterea de propulsie era compromisa, iar sistemul de navigatie s-a dovedit greoi. Lansarea de a doua zi a celei de-a doua rachete a fost anulata, iar in acest fel, sperantele cosmonautului Vladimir Komarov de a se intoarce in siguranta pe Pamant au fost spulberate.

Atunci cand capsula spatiala si-a inceput coborararea, parasutele nu s-au desfacut in mod corect – doar parasuta mica s-a deschis, insa aceasta nu a tras dupa ea asa cum trebuia parasuta cea mare, care s-a incurcat de parasuta de rezerva, ramanand blocate amandoua in interiorul capsulei.

Vladimir Komarov s-a izbit de Pamant cu forta unui meteorit, pe campia din apropiere de Orenburg (Rusia). Capsula a fost aplatizata, iar proiectilele amortizoare de la baza ei au explodat la impactul cu solul.

Un os al calcaiului a fost descoperit printre ramasitele arse ale capulei. Vladimir Komarov a avut parte de funeralii cu onoruri militare.

Potrivit acestui volum, Iuri Gagarin nu si-a revenit niciodata dupa moartea bunului sau prieten si a murit la randul sau intr-un accident de avion, in 1968, cu un an inainte ca americanii sa ajunga pe Luna. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here