Udrea: Se impune reorganizarea MDRT, iar la nivelul Guvernului – reasezarea atributiilor ministerelor

0
489
organizare-pioni-ministere-puzzle

organizare-pioni-ministere-puzzleMinistrul Elena Udrea scrie, pe blogul sau, ca se impune reorganizarea MDRT, precizand ca un raport al Bancii Mondiale evidentiaza „racile” ale modului in care sunt gestionate diverse programe, si sustine la nivelul Guvernului este necesara „o reasezare a atributiilor ministerelor”.

Udrea aminteste ca, dupa cateva luni de la venirea sa in fruntea Ministerului Dezvoltarii Regionale, vazand modul cum este organizata si functioneaza institutia, dar si pe fondul crizei bugetare pe care o traversa Romania in 2010, a avut doua initiative importante: reducerea cheltuielilor administrative si realizarea unei analize functionale a modului in care gestioneaza ministerul programele si resursele proprii.

Ea mentioneaza ca, de aceea, in aprilie-mai 2010 a redus cu 17% personalul si cu 37% cheltuielile cu achizitiile publice: telefoane, carburanti, cheltuieli cu reparatiile etc.

„in ceea ce priveste analiza functionala, am vrut ca lucrurile sa fie facute foarte serios. Asa ca am cerut ajutorul Bancii Mondiale, care are un acord in acest sens cu Guvernul. Atat eu personal, cat si alti functionari din MDRT, le-am explicat expertilor BM problemele si dificultatile cu care ne confruntam, cerand in schimb solutii de rezolvare si eficientizare a activitatii ministerului. Am discutat cu cei de la BM asupra elementelor pe care eu le consideram ineficiente sau redundante. Printre acestea se numarau suprapunerea programelor ministerului cu cele ale altor ministere peste POR, dar si nevoia de a eficientiza activitatea institutiei prin refacerea organigramei si redistribuirea atributiilor angajatilor”, mai scrie Elena Udrea.

Concluziile analizei functionale facute de BM au fost prinse intr-un raport ce urmeaza a fi discutat si aprobat in Guvern, precizeaza Udrea, mentionand ca asemenea analize functionale au fost realizate si in cazul altor ministere.

„Sunt de acord cu aproape toate concluziile raportului Bancii Mondiale. Ele vin sa intareasca toate lucrurile pe care le-am tot spus fata de activitatea ministerului si fata de nevoia acestuia de a se schimba”, adauga ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

in opinia sa, „e clar ca ministerul trebuie sa-si schimbe modul de functionare”.

„Raportul Bancii Mondiale evidentiaza racile ale modului in care sunt gestionate diversele programe. Concluzia este una simpla – MDRT trebuie sa parcurga drumul firesc al reorganizarii si descentralizarii: atat de competente catre administratiile locale, cat chiar si de gestionare a unor programe, poate chiar sa se renunte la unele dintre cele redundante, in masura in care contractarile pe fonduri europene pe acea directie nu se apropie de 100%. Cred ca si la nivelul Guvernului trebuie o reasezare a atributiilor ministerelor, pentru a nu mai face toti aceleasi proiecte, pentru a nu ne mai suprapune, ci pentru a ne completa”, mai precizeaza Elena Udrea. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here