Ucraina vrea sa importe gaze din Romania

0
786
gaze

Guvernul ucrainean vrea sa importe gaze naturale din Romania, vizand incheierea unui acord in luna octombrie, potrivit Interfax.

Ministrul ucrainean al energiei si industriei carbunelui, Eduard Stravytsky, a declarat ca Ucraina spera sa semneze acorduri pentru livrarea de gaze „in sistem invers” cu Slovacia in septembrie si cu Romania in octombrie, informeaza Mediafax.

„Sunt increzator ca vom semna un acord cu partenerii nostri din Slovacia in septembrie, iar in octombrie speram sa semnam un acord cu Romania”, a afirmat oficialul intr-o conferinta de presa, citat de Interfax.

El a precizat ca Rusia nu poate ridica pretentii in ceea ce priveste livrarile de gaze in sistem inves, din Europa catre Ucraina.

inceperea exporturilor de gaze in 2013 este una dintre obligatiile asumate de Romania fata de FMI si Comisia Europeana (CE). CE a declansat in luna octombrie a anului trecut procedura de infringement in cazul Romaniei, pentru ca nu asigura conditiile necesare exportului de gaze.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat in luna iulie ca Romania va exporta in 2-3 ani gaze in Republica Moldova, Bulgaria si Ungaria, odata ce vor fi construite conductele de interconectare.

Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom (SNP), parte a grupului austriac OMV. Cele doua companii asigura aproximativ doua treimi din necesarul de gaze al Romaniei, iar diferenta este importata in principal din Rusia, cu tranzit prin Ucraina.

Rusia asigura aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale al UE, cea mai mare parte din livrari tranzitand Ucraina.

Disputele dintre Kiev si Moscova privind preturile la gaze si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze rusesti catre Ucraina. La inceputul anului 2009, exporturile de gaz rusesc catre Europa au fost intrerupte timp de trei saptamani din cauza neintelegerilor dintre Rusia si Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here