Tu cat economisesti? Cati bani pun deoparte romanii si cat de bine cunosc produsele financiare

0
684
cumparaturi-shopping-bani-economii

cumparaturi-shopping-bani-economiiAproape jumatate dintre romani declara ca nu reusesc sa economiseasca bani pentru ca nu castiga suficient, dar nici nu cunosc produsele financiare, reiese dintr-un studiu independent pe tema educatiei financiare,

realizat in noiembrie de Novel Research pe un esantion reprezentativ la nivel national. in cazul celeilalte jumatati a populatiei se disting diferente intre comportamentele de economisire, dintr-o perspectiva demografica, in functie de gradul de urbanizare.

Locuitorii din mediul urban, cu exceptia Bucurestiului, declara ca pun bani deoparte in mod constant, in timp ce bucurestenii economisesc mai rar, doar pentru lucruri importante si investitii.Pe de alta parte, romanii din mediul rural se inscriu preponderent in categoria celor care nu au suficienti bani pentru economii.

Studiul mai arata ca romanii sunt grijulii cand vine vorba de gestionarea propriilor finante, astfel ca 70% tin o evidenta atenta a cheltuielilor si a datoriilor, un sfert dintre acestia avand chiar o evidenta scrisa. La polul opus, doar 6% nu stiu cat cheltuiesc sau cu cat isi depasesc bugetul.

Responsabilitatea bugetului familiei in Romania ii revine in mare parte femeii (55%), existand o diferenta semnificativa fata de barbatii preocupati de administrarea banilor. Aproximativ o treime dintre romani declara ca nu inteleg deloc mecanismele financiare, iar 46% nu inteleg produsele institutiilor financiare. De exemplu, aproape jumatate dintre romani nu stiu deloc ce reprezinta dobanda variabila a unui credit sau o inteleg gresit. Mai mult, atunci cand achizitioneaza produse si servicii financiare, aproape 40% dintre romani nu consulta ofertele altor furnizori. „Romanii reactioneaza in mare parte emotional cand vine vorba despre datorii. Atunci cand se confrunta cu intarzierea la plata a creditelor, o treime dintre ei asteapta ca institutia financiara sa le prezinte o solutie si doar 19% actioneaza pentru a gasi informatii si solutii pentru reluarea platilor”, se arata in studiu.

Cercetarea a relevat ca diferenta dintre perceptia romanilor asupra nivelului lor de cunostinte in domeniul financiar si gradul real de educatie financiara este semnificativa. Trei sferturi dintre romani se autoevalueaza ca fiind buni sau foarte buni in gestionarea banilor si, implicit, a finantelor personale. Prin comparatie, la nivel global doar 59% dintre respondenti s-au autoevaluat similar. Cel mai bine in administrarea banilor „cred” ca se descurca femeile cu studii superioare si cu venituri de peste 1.500 lei. De asemenea, respondentii cu studii superioare se evalueaza ca fiind mai pregatiti in raport cu finantele proprii decat cei care au absolvit liceul, autoevaluarea pozitiva fiind, in acest caz, direct proportionala cu nivelul de educatie. Studiul a fost comandat de compania de credite de consum Provident Financial Romania si a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.023 persoane la nivel national. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here