Trichet: Euro este o moneda stabila si credibila

0
473
euro-bancnote

euro-bancnoteEuro este o moneda stabila si credibila, a declarat, duminica, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), avertizand, insa, ca guvernanta economica din uniunea monetara trebuie imbunatatita, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Trichet a laudat stabilitatea preturilor din zona euro, afirmand ca BCE asigura acesta evolutie, cu o inflatie anuala mai mica de 2%, de mai bine de 12 ani. seful BCE a primit duminica premiul Economia Globala 2011 al Institutului Kiel pentru Economie Mondiala.

Remarcile lui Trichet survin in contextul reuniunii ministrilor de Finante duminica seara la Luxemburg pentru a discuta un al doilea pachet financiar care sa ajute Grecia sa evite intrarea in incapacitate de plata.

„Am aparat puterea de cumparare a euro”, a spus Trichet, adaugand ca BCE va continua sa faca tot ce este necesar pentru stabilitatea preturilor.

Totodata, dupa o perioada de reducere cauzata de criza, dezechilibrele globale incep din nou sa se amplifice.

„Zona euro are un interes major intr-o reechilibrare la nivel global, mai ales prin politici locale mai sigure in intreaga lume”, a spus el, adaugand ca nivelul ridicat al somajului din zona euro este inacceptabil.

BCE este responsabila de politicile monetare, dar nu si de cele economice, a spus Trichet.

„Guvernanta zonei euro este insuficienta”, atat in domeniul fiscal cat si in cel al monitorizarii competitivitatii”, a declarat oficialul.

Trichet a subliniat ca in pofida faptului ca in prezent se vorbeste de dificultatile zonei euro, deficitul finantelor publice din uniunea monetara este aproximativ la jumatate fata de SUA si Japonia. (Mediafax)

 

Sursafoto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here