„Transferul afacerii începe de la naşterea copilului…” – consideră președintele European Family Businesses, Alfonso Libano Daurella –

0
2223

Reprezentanții celor mai de succes afaceri de familie din România s-au reunit recent, la București, în cadrul celei de a doua ediții a evenimentului anual CONSTITUȚIILE DE FAMILIE, desfășurat sub conducerea Family Business Network România, organizația care reunește interesele antreprenorilor români cu firme în care au cooptat membri ai familiei.

Desfășurat cu sprijinul LGT Privat Bank AG, banca familiei Princiare de Liechtenstein, evenimentul a adus în fața publicului român experți din patru țări, pentru a prezenta avantajele schimbului de experiență în gestionarea afacerilor de familie.

În acest context, preşedintele FBN Europa, Alfonso Libano Daurella, ne-a acordat un scurt interviu, în exclusivitate.

Cum stii când este momentul să transferi afacerea generaţiilor tinere?

Transferul afacerii incepe cand copilul se naste. Deci, chiar de la naşterea copilului, părinţii, familia, trebuie să se gândească deja la modul în care vor face transferul afacerii de familie.

Da??? Dar copilul este asa de mic…

Da, acela este momentul in care trebuie sa incepi sa te gandesti ce vei face, cum vei face şi cand acest copil va fi pregatit sa inceapa sa munceasca.

Pe de alta parte, in cazul in care sunt mai multi frati, este foarte important sa analizezi in primul rand care dintre copii isi doreste sa fie proprietarul afacerii. Nu manager, ci proprietar, ceea ce inseamna cu totul altceva. Acesta este primul pas, pentru ca probabil unii dintre copii nu vor fi interesati nici sa detina actiuni, pentru ca isi doresc sa fie – eventual – doctori, avocati sau altceva, artisti, astfel incat probabil iti vor spune „nu sunt interesat nici sa fiu proprietar”. Asta se intampla foarte des, pentru ca este un alt lucru mai important decat banii: e important ce anume simti ca este sensul vietii tale, ce vrei sa faci… Iar asta vei observa incepand din ziua nasterii si ulterior, daca acel copil este mai mult sau mai putin apropiat de afacerea ta sau nu.

Apoi, va trebui sa stii care dintre cei care isi doresc sa se implice in afacere isi doreste intr-adevar sa o administreze din pasiune, nu pentru bani, ceea ce este foarte important, deoarece daca crede ca se va imbogati muncind, nu este adevarat!!! Oamenii de afaceri care sunt proprietari si muncesc in acea afacere sunt foarte prost platiti pentru numarul de ore lucrate. Stau zile si nopti, in weekend, tot timpul. Nu este o afacere buna sa lucrezi pentru familie. In general, inseamna multe sacrificii. Acesta este cel de-al doilea lucru care este foarte important.

Dar cum stii daca copilul tau este pregatit sa intre in afacere?

Acesta este al treilea lucru important: odata ce un copil isi doreste sa lucreze in afacere, ar trebui sa stii daca este capabil de asta. Deci, trebuie sa-l pregatesti, sa-l educi in multe sensuri. Pe latura umana, a relatiei, trebuie sa-l pregatesti si pe latura profesionala, trebuie sa-l pregatesti sa lucreze in echipa, iar apoi va trebui sa vezi daca este capabil. Iar daca nu este capabil, trebuie sa fii responsabil sa iei decizia corecta si sa spui „nu, imi pare rau, nu esti capabil, voi aduce pe cineva din afara familiei, pentru ca nu am succesiunea potrivita”. A lasa afacerea unei persoane incapabile creaza probleme in viitor, deci este mai bine s-o rezolvi imediat.

Iar al patrulea lucru, care este cel mai dificil, este cand decizi tu ca trebuie sa pleci. Aceasta intrebare este mereu dificila pentru ca in general oamenii raman prea mult implicati in afacere. Dar nu este din cauza unei lipse de incredere, ci pentru ca le place sa lucreze cu copiii lor si se plictisesc rau acasa, pentru ca toata viata au facut acelasi lucru. Deci, generatia tanara trebuie sa aiba rabdare pana la un punct, dar si generatia precedenta trebuie sa fie responsabila si sa recunoasca momentul in care sa iasa treptat din cadru. Eu sustin transferurile lente, nu rapide.

Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here