Transelectrica, TAQA, Meridiam, E-Infra și Fluor explorează fezabilitatea proiectului de transmisie a energiei electrice cu emisii reduse de carbon, în România

0
605

[București, 10 noiembrie 2023] — Compania Națională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica, Compania Națională de Energie UAE/Abu Dhabi – PJSC (TAQA), Meridiam, E-INFRA și Fluor anunță semnarea Memorandumului de Înțelegere (Memorandum of Understanding – MoU) strategic privind realizarea studiului de fezabilitate pentru implementarea proiectului de infrastructură a Liniei de Înaltă Tensiune în Curent Continuu (HVDC), în România.

Considerând angajamentul comun pentru securitatea energetică și energia curată, companiile intenționează să realizeze un studiu de fezabilitate pentru a explora proiectul de referință care presupune proiectarea, construcția și dezvoltarea unei infrastructuri subterane HVDC de 850 km, care poate aduce o capacitate suplimentară de 5 GW de energie curată, pentru comunitățile din România și Uniunea Europeană. Această infrastructură urmează să fie amplasată pe ruta Tuzla – Podișor și pe cea a conductei de gaz Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), folosind coridoarele existente pentru cele două rute. Ministerul Energiei din România a acordat sprijin instituțional activităților aferente MoU, având în vedere viziunea sa pentru tranziția energetică durabilă. În plus, implicarea proactivă a autorităților române relevante este în curs de desfășurare, pentru analizarea cadrului de reglementare.

Pe măsură ce nevoia globală de soluții de transmisie a energiei electrice fiabile, eficiente și pe distanțe lungi continuă să crească, tehnologia HVDC aduce funcționalitățile cheie necesare. Sistemele HVDC oferă numeroase avantaje, inclusiv pierderi mai mici de energie electrică în timpul transportului, stabilitate îmbunătățită a rețelei și capacitatea de a ușura integrarea surselor de energie regenerabilă, care sunt adesea situate departe de infrastructura existentă. Odată cu accelerarea tranziției către sisteme energetice mai curate și mai durabile, HVDC devine un instrument strategic pentru modernizarea rețelelor electrice și sprijinirea tranziției globale către energia regenerabilă. Creșterea proiectelor internaționale de schimb de energie electrică și extinderea parcurilor eoliene offshore întăresc necesitatea implementării de proiecte HVDC.

Semnatarii Memorandumului (MoU) aduc, în mod colectiv, experiența și expertiza vaste, subliniind angajamentul lor de a realiza acest obiectiv ambițios. Proiectul are potențialul de a modela peisajul energetic, încurajând sustenabilitatea și producția de energie verde pentru România și Europa.

Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului Transelectrica, a declarat: „Considerăm că acest studiu de fezabilitate pe care am convenit să îl realizăm pentru a încorpora un proiect atât de inovator cum este Proiectul HVDC în Rețeaua de Transport din România trebuie să respecte cu strictețe cerințele tehnice de securitate a rețelei, precum și prevederile economice și legale. În plus, poate crea premisele pentru o poziție strategică a României în regiune. Colaborarea noastră cu TAQA, Meridiam, E-INFRA și Fluor marchează un prim pas în acest sens, în condițiile îndeplinirii cerințelor tehnice, economice și legale, în vederea avansării unor soluții de transport al energiei electrice mai curate și mai eficiente în România.“

Jasim Husain Thabet, Chief Executive Officer și Managing Director al Grupului TAQA, a adăugat: „Suntem încântați să facem parte din acest proiect ambițios, care este o colaborare strategică între guvernele României și Emiratelor Arabe Unite, stabilind scena pentru un viitor alimentat de electricitate verde, cu emisii reduse de carbon, în România. Infrastructura HVDC va oferi un grad de flexibilitate fără precedent în sectoarele cruciale ale Sistemului Energetic Național, simultan, stimulând producția de energie verde. Pe măsură ce piața HVDC continuă să evolueze și să inoveze, aceasta prezintă oportunități semnificative pentru companii, servicii și părți interesate din sectorul energetic, modelând viitorul transportului și distribuției globale de energie electrică. Din poziția sa de campion al energiei și apei produse din surse cu emisii reduse de carbon, TAQA și-a demonstrat experiența în ceea ce privește infrastructura critică precum HVDC, care permite atât securitatea energetică, cât și decarbonizarea sistemelor energetice.”

Thierry Déau, Fondator și CEO Meridiam, a spus: „Suntem încântați să ne unim forțele cu partenerii noștri în acest proiect strategic, ambițios și inovator. Această infrastructură subterană HVDC se aliniază perfect cu misiunea Meridiam de dezvoltare durabilă a infrastructurii. Această inițiativă nu numai că va transforma peisajul energetic al României, dar va contribui și la un viitor mai sustenabil pentru Europa.”

Teofil Mureșan, Fondator și CEO E-INFRA, a declarat: „Este cu adevărat o onoare pentru noi să lucrăm alături de aceste companii mari și specializate în infrastructură de transport a energiei electrice și suntem încântați că soluția tehnică analizată este cea propusă de E-INFRA. ”

„Compania Flour este mândră că face parte din această colaborare de dezvoltare a unui reper pentru extinderea securității energetice cu emisii reduse de carbon, din România, din regiune și din Uniunea Europeană,” a adăugat Frank Dishongh, Președinte Servicii de Proiecte Nucleare pentru departamentul de business – Soluții Energetice al Flour. „Flour își va aduce experiența ca manager de programe pentru proiecte complexe și mari, bazându-ne pe angajamentul nostru de a impulsiona inovația și sustenabilitatea în sectorul energetic, susținând acest proiect HVDC foarte important.”

În viitorul apropiat, este de așteptat ca România să își valorifice resursele energetice substanțiale din regiunea Mării Negre, ceea ce face ca una dintre cele mai mari surse de energie durabilă din Europa să fie accesibilă continentului. Resursele energetice din regiunea Mării Negre, însoțite de interconexiunile strategice cu Uniunea Europeană, vor poziționa România ca un potențial hub energetic.

În ultimii zece ani, Transelectrica a avut ca obiectiv principal identificarea și realizarea proiectelor de creștere a capacității de transmitere a energiei regenerabile generată în regiunea Dobrogea. În acest sens, proiectele de Dezvoltare a Rețelei de Transport au ca scop principal conectarea Dobrogei la întreaga rețea interconectată. Având în vedere obiectivele în creștere privind neutralitatea carbonului care trebuie atinse în 2050, iar sursele de energie regenerabilă au o pondere de 45% în mixul de generare al țării, conform cu strategiile UE privind Climatul și Energia, soluțiile alternative actuale sunt insuficiente. În acest sens, Transelectrica are în vedere adoptarea de soluții de transmisie HVDC.

Acest proiect al studiului de fezabilitate este cel de-al doilea proiect de Transport de Energie Electrică al TAQA în afara Emiratelor Unite și al treilea proiect major HVDC întreprins recent. La începutul acestui an, TAQA a investit 25 milioane GBP (113 milioane AED) în Xlinks First Limited, pentru a instala cele mai lungi cabluri submarine HVDC din lume, între Marea Britanie și Maroc, cu scopul de a transporta energie regenerabilă în Marea Britanie. În septembrie 2022, TAQA și Compania Națională de Petrol Abu Dhabi (ADNOC) au ajuns la închiderea financiară pentru un proiect strategic care va oferi 3,2 GW de putere pentru a decarboniza semnificativ operațiunile de producție offshore ale ADNOC, o primă rețea de transmisie submarină HVDC de acest fel în regiunea MENA.

În plus, Meridiam își va folosi experiența vastă în calitate de dezvoltator principal al NeuConnect, proiectul de interconectare a energiei electrice care leagă Marea Britanie de Germania printr-un cablu submarin HVDC de 725 km, bidirecțional – 1.4 GW (2 x 525 kV). Acest proiect, care a costat 2,4 miliarde £/2,8 miliarde €, finanțat privat, este o legătură energetică vitală între două dintre cele mai mari piețe energetice din Europa și prima legătură directă între piețele energetice din Marea Britanie și Germania. Implementarea proiectului HVDC va avea ca rezultat o reducere netă a emisiilor de carbon de 13t de CO2, pe parcursul a 25 de ani, ceea ce este echivalentul plantării a circa 28 de milioane de arbori sau îndepărtarea, pe an, a aproximativ 400.000 de mașini în afara drumului.

Proiectele de infrastructură durabilă și energie curată sunt câteva dintre principalele proiecte din portofoliul E-INFRA, care urmăresc securitatea și independența energetică în contextul vulnerabilității existente la frontiera de sud-est a Uniunii Europene, în conformitate cu obiectivele europene privind energia și schimbările climatice. Prin expertiza sa, E-INFRA își propune să participe activ la realizarea de proiecte energetice semnificative prin integrarea diferitelor sectoare energetice și sisteme de operare.

  • End –

 

Despre TRANSELECTRICA

Transelectrica este singurul operator de transport și sistem din România, cu un rol cheie pe piața națională a energiei electrice și în regiune, responsabil pentru gestionarea și operarea sistemului de transport a energiei electrice din România și asigurarea schimburilor de electricitate între România și țările cu care este interconectată în Europa Centrală și de Est ca membru al ENTSO-E. Din 2006, Transelectrica este listată la Bursa de Valori București, în categoria Premium, sub simbolul TEL. Principalul acționar este Statul Român, cu 58.688%. Pentru următorii 10 ani, Transelectrica are un plan de investiții de 1,4 miliarde de euro.

Despre TAQA

Înființat în 2005, TAQA este un grup diversificat de utilități și energie cu sediul în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite și listat la Bursa de Valori Abu Dhabi (ADX: TAQA). TAQA are investiții semnificative în generarea de energie electrică și apă, active de transport și distribuție, precum și în operațiunile de petrol și gaz din amonte și midstream. Activele companiei se află în Emiratele Arabe Unite, precum și în Canada, Ghana, India, Irak, Maroc, Oman, Olanda, Arabia Saudită, Regatul Unit și Statele Unite. Pentru mai multe informații, vizitați: www.taqa.com.

Despre MERIDIAM

Meridiam a fost fondată în 2005 de Thierry Déau, cu convingerea că alinierea intereselor între sectorul public și cel privat poate oferi soluții cruciale pentru nevoile colective ale comunităților. Meridiam este o companie independentă de investiții și un administrator de active. Compania este specializată în dezvoltarea, finanțarea și gestionarea pe termen lung a infrastructurii publice durabile în trei sectoare de bază: mobilitate durabilă, servicii publice critice și soluții inovatoare cu emisii reduse de carbon. Cu birouri în Addis Ababa, Amman, Dakar, Istanbul, Johannesburg, Libreville, Luxemburg, New York, Paris, Viena și Washington, Meridiam gestionează peste 20 de miliarde de dolari și peste 120 de proiecte, până în prezent. Meridiam este certificat ISO 9001: 2015, Advanced Sustainability Rating de VigeoEiris (Moody’s), Certificarea anticorupție ISO 37001 de către AFNOR și aplică o metodologie proprie în legătură cu ESG și impactul bazat pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (SDG-uri).

 

Despre E-INFRA

E-INFRA este un grup privat de companii românești, activ în domeniile energiei și infrastructurii civile și de telecomunicații, cu o experiență de peste 26 de ani în realizarea de proiecte pe scară largă, atât la nivel național, cât și internațional. Grupul E-INFRA a fost implicat în dezvoltarea și implementarea proiectelor majore de infrastructură, demonstrând rezultate de înaltă calitate.

E-INFRA este un grup compus din 5 companii: Nova Power & Gas – producția de energie electrică, furnizarea de energie electrică și gaze naturale, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, Electrogrup – General EPC, proiecte de infrastructură și servicii profesionale, Direct One – infrastructură de fibră optică și servicii de transport de date, Netcity – operator infrastructură de telecomunicații subterane cu fibră optică din București, WESEE – servicii și întreținere pentru parcuri eoliene.

www.e-infra.ro

Despre Compania FLUOR

Compania Fluor (NYSE: FLR) construiește o lume mai bună prin aplicarea expertizei de talie mondială pentru rezolvarea celor mai mari provocări ale clienților săi. Cei 40.000 de angajați ai Fluor oferă soluții profesionale și tehnice care livrează proiecte sigure, bine executate, eficiente din punct de vedere al capitalului clienților din întreaga lume. Fluor a avut venituri de $13,7 miliarde de dolari în 2022 și este pe locul 303 în rândul companiilor Fortune 500. Cu sediul în Irving, Texas, Fluor furnizează servicii de inginerie, achiziții și construcții de peste 110 ani. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.fluor.com sau Fluor pe Twitter, LinkedIn, Facebook și YouTube.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here