Tokes: Pe langa suveranitatea Romaniei, vrem sa avem dreptul sa ne gestionam singuri problemele

0
605
tokes-suveranitate

tokes-suveranitateVicepresedintele PE Tokes Laszlo a declarat, sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca nationalistii romani gresesc atunci cand cred ca maghiarii vor sa ia Ardealul romanilor, ei dorind ca, pe langa suveranitatea Romaniei, sa aiba dreptul de a-si gestiona singuri problemele.

„Si nationalistii romani gresesc atunci cand cred ca noi inca vrem sa luam Ardealul. Nici nu ne trece prin cap asa ceva. Sa discutam cu cartile pe masa (motto-ul taberei – n. r.) si va atentionez ca nu ne place sa jucam cu carti false. Ardealul isi imagineaza o independenta care ar putea fi similara in Muntenia si Oltenia, un regionalism asimetric, asa ne imaginam noi autonomia secuiasca. Pe langa suveranitatea Romaniei, vrem si noi sa avem dreptul sa ne gestionam singuri problemele”, a spus Tokes, in discursul tinut la dezbaterea „Europa Centrala – centrul Europei?”.

El a afirmat ca acolo unde nu exista autonomie nu exista suveranitate.

Tokes a sustinut ca in relatiile romano-ungare reprezentantii celor doua comunitati sunt legati de grija speciala pentru etnicii lor aflati in strainatate, precizand ca este vorba de 23-25 de milioane de romani in Europa si de 13-15 milioane de maghiari in Bazinul Carpatic.

Tokes a citat unele afirmatii din 2005 ale presedintelui Basescu, potrivit carora „calea gestionarii situatiei din Kosovo este acordarea autonomiei si nicidecum ruperea teritoriului”.

Totodata, el a precizat ca seful statului roman a anuntat planul de schimbare a Constitutiei Romaniei si ca a delegat comisia menita sa elaboreze modelul de structura a statului roman.

Potrivit lui Tokes, propunerile comisiei au fost structura asimetrica a judetelor si regionalismul asimetric.

Vicepresedintele Parlamentului European a mentionat ca este nevoie de planuri de dezvoltare si de restructurare care se bazeaza pe autonomie, sistemul autonomiilor permitand obtinerea unor rezultate promitatoare.

El i-a felicitat pe premierul ungar, Orban Viktor, pentru rezultatele in alegeri si pe Traian Basescu pentru comandarea Raportului Tismaneanu si i-a multumit acestuia pentru sustinerea acordata personal si de PDL fata de numirea sa ca vicepresedinte al PE. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here