Forumul Romanilor: Afirmatiile lui Tokes sunt provocatoare si iresponsabile

0
494
harta-romaniei

harta-romanieiIntr-o scrisoare adresata europarlamentarului, presedintele Forumului Civic al Romanilor, Ioan Lacatusu, arata ca situatia din zona Covasna, Harghita, Mures nu are nimic comun cu cea din Kosovo. „Domnule cetatean roman, europarlamentar roman si vicepresedinte al Parlamentului European din partea Romaniei, chiar nu va arde Ordinul Steaua Romaniei de pe piept?”,

 se mai precizeaza in scrisoare.

Conducerea Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures critica afirmatiile lui Tokes Laszlo referitoare la autonomie si le califica drept iresponsabile si provocatoare, aratand ca situatia din cele trei judete nu are nimic comun cu cea din Kosovo, transmite corespondentul NewsIn.

Intr-o scrisoare adresata europarlamentarului, presedintele Forumului, Ioan Lacatusu, arata ca situatia din zona Covasna, Harghita, Mures nu are nimic comun cu cea din Kosovo nici din punct de vedere istoric, nici al pozitiei geografice sau al implicatiilor geopolitice si nici al structurii etnice si confesionale a locuitorilor, de asemenea, cu atat mai putin, al cadrului legislativ si institutional al asigurarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Ioan Lacatusu a detailat toate argumentele istorice, economice, politice sau demografice care arata ca cele doua situatii nu sunt similare si care vin totodata impotriva dorintei de autonomie a reprezentantilor secuilor.

„Continuarea demersurilor pentru obtinerea autonomiei teritoriale si formarea unei enclave etnice in inima Romaniei conduce inevitabil la reactivarea in mentalul colectiv romanesc a dimensiunilor procesului de asimilare la care au fost supusi, de-a lungul vremii, romanii din zona, proces care a condus la disparitia a zeci de comunitati romanesti si la transformarea asa-zisului „tinut secuiesc” intr-un adevarat „cimitir” al romanilor, realitate consemnata de documentele de arhiva si pusa in evidenta de zecile de biserici ortodoxe si greco-catolice disparute”, sustine presedintele Forumului Civic.

Acesta a amintit totodata de epurari etnice si momente de teroare si maxima intoleranta, fata de romani, in perioada administratiei maghiare, instalata dupa Dictatul de la Viena, in timpul experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare si in perioada ce a urmat evenimentelor din decembrie 1989.

„Mult trambitata autonomie secuiasca, in toate timpurile, a insemnat pentru romanii din zona asuprire, umilinte, intoleranta, si, in cele din urma, asimilare”, a mai spus Lacatusu.

Acesta s-a intrebat retoric ce s-ar intampla daca ar fi autonomie, daca si pana acum autoritatile publice locale controlate de liderii maghiari au avut un comportament discriminatoriu si discriminant fata de romani.

Totodata, mai spune aceeasi sursa, intr-o Europa in care libertatea de miscare a persoanelor este o realitate cotidiana si un mare castig pentru toti cetatenii continentului, statul roman nu va putea accepta niciodata ca, in enclava etnica a asa-zisului „tinut secuiesc”, romanii sa fie discriminati si marginalizati, imputandu-li-se vina ca urmaresc „schimbarea structurii etnice” si „romanizarea pamantului secuiesc”.

„Domnule cetatean roman, europarlamentar roman si vicepresedinte al Parlamentului European din partea Romaniei, chiar nu va arde Ordinul Steaua Romaniei de pe piept? Chiar doriti sa porniti un razboi intre maghiari si romani? Domnule pastor crestin László Tőkés, ati uitat ce ati invatat la facultatea de teologie despre legea lui Isus Hristos? Chiar nu va mai amintiti care este aceasta  Sau slujiti altui stapan?”, spune presedintele Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures.

Europarlamentarul Tokes Laszlo, vicepresedinte al PE, a declarat, joi, la Universitatea de Vara Tusvanyos, de la Baile Tusnad, ca asa cum Kosovo si-a dobandit independenta, si maghiarii din Transilvania ar putea sa obtina autonomia. „Kosovo si-a obtinut independenta, noi nu am putea sa obtinem autonomia? s-a intrebat retoric Tokes Laszlo.

Europarlamentarul a mai afirmat ca tinutul Secuiesc ar trebui sa urmeze modelul catalan, afirmand ca, asa cum au iesit catalanii pe strada, si secuii ar putea iesi in strada pentru autonomia lor. „Catalanii au iesit pe strada. si noi am putea iesi pentru obtinerea autonomiei”, a spus Tokes.

Ulterior, intr-o interventie in direct la Realitatea TV, Laszlo Tokes si-a nuantat declaratiile referitoare la autonomia tinutului Secuiesc, afirmand ca e nu e vorba de o independenta a acestui tinut, ci de un model de autonomie deja existent la nivelul Uniunii Europene, si ca declaratiile sale de joi au fost interpretate gresit atunci cand i-a fost atribuit indemnul de a iesi in strada pentru obtinerea autonomiei.

„Este o interpretare gresita ca eu as fi vorbit despre independenta teritoriului secuiesc. Este vorba pur si simplu despre autonomia acestui tinut istoric si geografic (…) Contrar celor din Kosovo, nu dorim independenta, ci suntem multumiti cu un statut de autonomie”, a afirmat Tokes.

In privinta indemnului de a iesi in strada pentru obtinerea autonomiei, Tokes a sustinut ca declaratiile sale au fost interpretate gresit. „Am spus, ca ultima ratio, putem sa tinem o demonstratie pe strada, in cadrul legalitatii”, a spus Tokes.

Laszlo Tokes a subliniat ca modelul de autonomie este deja existent la nivelul Uniunii Europene si a criticat pozitia UDMR. „UDMR-ul are un discurs ambiguu fata de autonomie. Vorbeste altfel catre romani si face propaganda de autonomie cand sta de vorba cu alegatorii maghiari”, a sustinut vicepresedintele Parlamentului European. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here