Tiriac, despre problemele Romaniei: Suntem amorfi si am gresit orientandu-ne exlusiv catre Vest

0
680
acord-parteneriat

acord-parteneriatRomania a devenit o tara „linistita”, despre care nu mai vorbeste nimeni, iar una dintre greselile majore din ultimii douazeci de ani a fost orientarea exclusiva catre Vest, fiind ignorate China, Rusia si alti parteneri traditionali, afirma omul de afaceri Ion Tiriac.

” Am ajuns amorfi. Nu mai discuta nimeni de noi. Am fost la targul de automobile acum doua zile, am fost invitat la o cina cu 50 de oaspeti, incepand de la domnul Peugeot, domnul Porsche, domnul Cartier, toti care erau acolo: «Uite ce tara linistita aveti! Nu se mai vorbeste de ea» „, a declarat Tiriac la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica la Pro TV.

El a adaugat ca o tara nu trebuie sa se izoleze, ci sa dezvolte relatiile internationale, atat la nivel politic, cat si la nivel de afaceri.

„Exista o treaba care la noi se numeste trafic de influenta, iar pe peste tot in lume se numeste lobbying. Exista o treaba care la noi ar trebui sa se numeasca relatii internationale, iar la ceilalti se numesc calatorii normale. Nu se poate sa nu ai o relatie cu omonimul tau, sinonimul tau, sau cum vreti sa-i spuneti, omul de pe partea cealalta, la Londra, la Paris sau la Madrid, pentru ca altfel traiesti si te izolezi”, a spus Tiriac.

La remarca moderatorului, care a evidentiat lipsa delegatiilor externe ale premierului Emil Boc, Tiriac a raspuns ca nu-l poate critica pe primul-minstru, dar apreciaza ca acesta a facut o greseala.

„Slava Domnului ca ne-am terminat sloganul ca ne vindem tara. Acum nu ne-o mai vindem, tara ramane aici. Uite ca chinezii au cumparat jumatate din SUA si toata Africa, si nimic nu s-a mutat de la New York. Tot la New York e toata treaba”, a spus omul de afaceri.

El apreciaza ca investitorii pot fi atrasi nu prin nivelul taxelor, ci prin eliminarea birocratiei.

„Ne-au bagat in UE, ne-au bagat in NATO, tare as prefera sa intru singur in Schengen, cand voi fi pregatit, nu sa ne bage iarasi cineva. Nu mai este riscul nici politic, nici de tara, suntem inauntru, dar cineva ar trebui oarecum sa faca aceste relatii multilaterale, nu spun bilaterale”, a afirmat tiriac.

El a adaugat ca una dintre „greselile fatale” facute de Romania in ultimii 20 de ani a fost faptul ca s-a orientat doar catre Vest.

„Am uitat oare pietele din Est? A disparut China? A disparut Rusia? Au disparut toate celelalte republici cu care am avut istoric relatii?”, a intrebat retoric omul de afaceri.

Intrebat daca are afaceri cu China, el a afirmat ca este prea batran, dar daca ar avea 30 de ani „maine dimineata” ar fi acolo, fiind interesat de orice tip de business.

El a rememorat un episod din perioada mandatului de ministru de externe al lui Mircea Geoana, cand la o intalnire cu o delegatie chineza la care a participat, un reprezentant al Chinei a afirmat: „Mai fratilor, eu tara asta n-o inteleg! Noi pe vremea lui Ceausescu faceam 4-5-6 miliade, mai mult barter, dar faceam acest comert cu voi, astazi facem 300 de milioane. Mai baieti, unde sunt tractoarele alea minunate (…)? Ceva trebuie sa produceti! Produceti cuie! Cumpar toate cuiele pe care le produceti, scobitori, tot!”.

Tiriac a punctat ca nu politicienii trebuie sa deschisa toate usile, ci si oamenii de afaceri. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here