tIMOn toamna 2016: un nou sezon de achizitii imobiliare

0
1460

Tendinta toamnei imobiliare 2016 este de stagnare a preturilor

Suplimentarea fondurilor din Programul “Prima Casa” si primirea de catre banci a acestor fonduri fac din toamna lui 2016 un nou sezon de achizitii imobiliare. Cu toate acestea, marea majoritate a dezvoltatorilor imobiliari intervievati de tIMon a anuntat o stagnare a preturilor. Dezvoltatorii imobiliari au continuat proiecte lansate in perioada 2015-2016, au recalibrat produse in conformitate cu cererea si exista o cerere in crestere pentru apartamentele de 3 camere, iar dupa editia din aprilie tIMOn s-au inregistrat vanzari-record: 206 apartamente.

Piata rezidentiala intre cresterea economica record si Legea darii in plata

Reducerea TVA la 20%, cresterea economică peste asteptari precum și continuarea programului Prima Casă, au fost factori care au favorizat piata rezidentiala in acest an, insa efectele pozitive ale acestora au fost aproape anulate de masuri precum Legea Darii in plata, apreciaza reprezentantii companiilor imobiliare prezente la tIMOn.

Piata rezidentiala avea potentialul de a atinge un varf al ultimilor 8 ani in 2016,  insa unele masuri ale autoritatilor, precum Legea Darii in Plata, dar si dificultatile legate de Prima Casa, au mentinut ritmul vanzarilor si pe cel al dezvotarilor sub acest potential.

Romanii au avut mai multi bani, deoarece castigurile salariale au crescut in acest an, iar in urma scaderii TVA le-au ramas mai multe fonduri pentru a face investitii, insa limitarea accesului la credite prin cresterea avansului pana la 20% ca reactie a bancilor la Legea darii in plata, nu le-a permis sa isi cumpere locuinte. Revizuirea politicilor de acordare a creditelor de catre banci s-a vazut in nivelul scazut de contractare a locuintelor noi”,  a declarat Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn.

Mai mult decat atat, si in ceea ce priveste Programul Prima Casa, singura masura de sustinere a pietei rezidentiala locale, s-au inregistrat dificultati in suplimentarea fondurilor necesare, ceea ce a dus la perioade de cateva luni de blocaj a tranzactiilor cu locuinte prin acest program.

Vanzari record la tIMon aprilie

Anul trecut a fost un an record din punct de vedere al vanzarilor, iar piata dezvoltarilor de noi proiecte incepea sa fie efervescenta in perspectiva unei cresteri a PIB-ului si a revenirii increderii la nivelul cumparatorilor. Avantul cumparatorilor si al dezvoltatorilor a fost insa taiat de perspectiva adoptarii Legii Darii in plata si apoi de punerea in practica a acestei masuri. Vedem acum o reconsiderare a strategiei de creditare la nivelul sistemului bancar, in sensul imbunatatirii conditiilor si de asemenea, ca efectele legii nu sunt atat de dramatice precum se estima”, (Rafaela Nebreda, Imoteca).

In urma analizei efectuate de catre tIMOn in randul expozantilor la editia din primavara 2016, a reiesit ca cererea este una extrem de mare pentru achizitia de locuinte noi, totalul vanzarilor raportate in urma desfasurarii targului fiind de peste 200 unitati locative. Printre expozantii care au anuntat vanzari record amintim: Imoteca, Real Time, Coldwell Banker, Real Time.

Totodata, s-a remarcat ca exista un procent semnificativ, de aproape 10% dintre cumparatori care desi detin bugete importante pentru achizitia unei locuinte (case sau apartament) inca nu gasesc un produs imobiliar optim pentru achizitie.

Targul Imobiliar National tIMOn isi va deschide portile joi, 20 octombrie 2016, in pavilionul expozitional din Piata Constitutiei, cu 2100 mp suprafata de expunere si cele mai bune oferte exclusive ale anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here