Tabara: Suprafata arabila a Romaniei s-a redus in ultimii opt ani cu un milion de hectare

0
728
teren-arabil-agricultura

teren-arabil-agriculturaSuprafata arabila a Romaniei nu mai este de 9,5 milioane de hectare, ci de 8,4-8,6 milioane de hectare, a declarat joi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.
„Intre 2002 si 2008 au disparut peste 1.000 de hectare de teren arabil din fiecare judet.

Nu mai avem 9,5 milioane de hectare, ci 8,4-8,6 milioane de hectare”, a spus Tabara, care a precizat ca datele au fost culese in cadrul recensamantului agricol.

Potrivit ministrului, o parte din terenul arabil a fost scos din uz pentru a face loc diferitelor tipuri de constructii.

„Constructiile si dezvoltarea localitatilor nu se pot face pe terenurile agricole cele mai bune”, a adaugat Tabara.

El a precizat ca recensamantul agricol arata in general tendinte pozitive. Astfel, numarul exploatatiilor agricole a scazut de la 4,4 milioane la 3,8 milioane, ca urmare a comasarii terenurilor.

„Circa 650.000 de exploatatii agricole au disparut in ultimii opt ani, terenurile respective fiind preluate in arenda”, a afirmat Tabara.

Totodata, ministrul a aratat ca ponderea agriculturii in PIB, respectiv de 6,2%, cea mai mica din ultimii ani, este tot o veste buna.

„Agricultura este cel mai riscant sector. O pondere redusa in PIB, concomitent cu cresterea Produsului Intern Brut, inseamna o economie sanatoasa. Nu-mi fac probleme pentru ca ponderea agriculturii a scazut”, a incheiat Tabara.

Recensamantul General Agricol 2010 a avut loc in perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here