Tabara de pictura traditionala pe sticla de la Nicula si de xilogravura traditionala de la Hasdate

0
670

In perioada 1 – 7 iulie 201, Centrul Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Cluj si scoala Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, institutii de cultura aflate in subordinea Consiliului Judetean Cluj, impreuna cu scoala cu clasele I –VIII Nicula, Manastirea ,,Adormirea Maicii Domnului” Nicula si Asociatia pentru Arte – Centru de Xilogravura Hasdate, au desfasurat cea de-a III-a editie a taberei  de pictura traditionala pe sticla de la Nicula, precum si prima editie a taberei de  xilogravura de la Hasdate.

 Tabara de la Nicula a cuprins un numar de 50 de participanti din judetele Cluj, Maramures si Constanta care, sub indrumarea teoretica si practica a pictorului monah Timbus Siluan, si-au desavarsit talentul iconografic, mai ales in intelegerea si adoptarea stilului niculean caracteristic artei de factura populara.
Tabara de la Hasdate a cuprins participanti proveniti din judetele Cluj si Neamt. Acestia au descifrat tainele xilogravurii si ale tehnicii specifice practicate in vechiul si vestitul centru transilvan, activitatile fiind desfasurate chiar in casa in care odinioara functiona atelierul de xilogravura al marelui xilogravor Iosif Pop. De invatarea si deprinderea acestui mestesug de catre participanti s-au ocupat profesorii stefan Bara din Huedin, el insusi fiind un mare si recunoscut mester in prelucrarea lemnului precum si profesorul gherlean Mircea Pop (artist xilogravor), descendent al familiei Pop.  
Pe toata perioada desfasurarii taberelor, atat organizatorii cat si participatii, s-au bucurat de sprijinul consistent al colaboratorilor implicati, precum si de sponsorizari din partea unor firme sau institutii locale, aceste fapte demonstrand dorinta semenilor ca mostenirile culturale lasate de inaintasi in ceea ce priveste vechile mestesuguri practicate in zona sa fie revitalizate intr-un mod sanatos. 
Taberele s-au incheiat prin finalizarea unui numar de 140 de lucrari iconografice pe sticla, a unui numar de 12 tipare de lemn pentru xilogravura precum si a unui numar de 40 de xilogravuri realizate pe hartie manuala. De asemenea, reusita desfasurarii acestor tabere a fost marcata printr-o expozitie cu lucrarile realizate. Expozitia finala, care a reunit participanti, colaboratori si sponsori, organizata la Casa Municipala de Cultura Gherla s-a incheiat cu inmanarea de diplome, precum si cu un spectacol folcloric in interpretarea Ansamblului de jocuri populare „Cununita” din taga, a Grupului folcloric „Zestrea” a Casei Municipale de Cultura Gherla si a sectiei de canto popular a scolii de Arte „Tudor Jarda” din Cluj.
 

Biroul de presa
08.07.2010

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here