Isarescu: Dobanzile la depozite sunt destul de ridicate, chiar prea generoase

0
620
isarescu, avertizare, avant, economic

isarescu_okGuvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca dobanzile platite de bancile comerciale la depozitele in lei sunt destul de ridicate, chiar generoase, in pofida faptului ca BNR si FMI au convenit o proiectie de inflatie de 8% pentru finele anului.

 „Dobanzile trebuie sa fie atat cat sunt, destul de ridicate. Sunt chiar prea generoase”, a declarat joi Isarescu, intrebat cat ar trebui sa fie ratele practicate de banci la depozitele in lei, daca inflatia pentru finele anului este prognozata la 8%.

Cele mai inalte dobanzi sunt la depozitele pe temen scurt, de una sau trei luni, dar se plaseaza sub 8%, ceea ce inseamna ca ratele sunt real negative.

Dobanzile la credite nu vor mai scadea pentru ca au ajuns destul de jos

Bancherii vand credite de consum si ipotecare mai ieftine decat in urma cu un an, dar avertizeaza ca dobanzile nu vor mai scadea in perioada urmatoare deoarece s-a atins deja un punct minim si in plus pe piata exista foarte multa incertitudine.

Dobanda anuala efectiva medie la creditele de consum in lei ajungea in mai la 17%, fata de 25% in aceeasi perioada din 2009, in timp ce la euro costul efectiv cobora pana la 9,2%, cu doua puncte procentuale mai putin decat in urma cu un an, potrivit datelor BNR.

Cele mai ieftine credite de retail sunt in continuare ipotecarele in euro, unde dobanda anuala efectiva medie atingea 5,6% dupa ce in iunie anul trecut ajunsese la un nivel record de 11,5%. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here