SUNTEM TOT MAI EXPUSI!

0
1628

ozon

Cercetarile oamenilor de stiinta americani si englezi publicate in revista Science, au aratat ca marimea gaurii din stratul de ozon s-a redus in medie cu 4 milioane de kilometri patrati, incepand cu anul 2000. S-au facut masuratori incepand cu luna septembrie a fiecarui an, perioada anuala cand gaura din stratul de ozon incepe sa se deschida.
The Guardian relateaza ca gaura vasta din stratul de ozon, deasupra Antarcticii se micsoreaza, iar stratul de ozon se reface incet, dar sigur, 
insemnand ca gaura din stratul de ozon se va vindeca abia in 2050 sau 2060 deoarece substantele „vinovate” pentru aceasta problema a stratului de ozon, clorofluorocarburile(CFC) folosite in trecut in frigidere si in aerosoli, pot persista in atmosfera pentru mai mult de 50 de ani.
De asemenea, activitatea vulcanica poate stimula epuizarea stratului de ozon si temperaturile extrem de scazute din Antarctica creaza un efect de “feedback” care amplifica subtierea stratului de ozon.
Un tratat international din 1987 ratificat de toate tarile membre ONU a stimulat natiunile sa eradicheze utilizatea produselor pe baza de CFC. Temerile erau ca subtierea stratului de ozon ar putea cauza probleme grave de sanatate oamenilor, dar si probleme pentru mediul inconjurator datorita razelor ultraviolete (UV) care ar ajunge pe suprafata Pamantului, fara protectia stratului de ozon. ONU extimează ca 2 milioane de cazuri de cancer de piele pe an au fost evitate prin retragere treptată a CFC-urilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here