Sunt necesare masuri suplimentare anticoruptie, mai ales in administratia locala

0
625
mita-spaga-mana-coruptie

mita-spaga-mana-coruptieComisia Europeana considera ca Romania trebuie sa adopte „masuri suplimentare pentru prevenirea si combaterea coruptiei, in special la nivelul administratiei locale”, conform raportului privind progresele inregistrate in urma aplicarii MCV.

Comisia Europeana precizeaza ca in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) au fost stabilite pentru Romania patru obiective de referinta. E necesar un angajament pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor.

CE noteaza in raportul privind MCV ca va fi necesar un angajament pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile de restructurare a sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru rezultate mai bune in confiscarea averilor nejustificate.

„In perioada urmatoare va fi necesar un angajament continuu pentru a pune in aplicare noile coduri, pentru a adopta deciziile necesare restructurarii sistemului judiciar, pentru a consolida politica anticoruptie si pentru a se inregistra rezultate mai bune in confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si in aplicarea de sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate”, sustine Comisia Europeana.

Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului

Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului, noteaza Comisia Europeana in raportul privind MCV, dat publicitatii miercuri.

„Trebuie intreprinse actiuni urgente pentru a accelera solutionarea unui numar important de dosare de coruptie la nivel inalt si pentru a evita inchiderea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie. Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului”, se arata in raport.

Sunt necesare masuri pentru intrarea in vigoare a Codului civil

Comisia Europeana arata ca sunt necesare masuri active care sa insoteasca intrarea in vigoare a Codului civil si adoptarea unui plan cuprinzator de aplicare a celorlalte trei noi coduri, furnizarea de resurse pentru reorganizarea instantelor, sporirea capacitatii Institutului de Magistraturii.

CE cere Romaniei rezultate in anchetele vizand spalarea banilor si lege pentru confiscarea extinsa

Comisia Europeana solicita Romaniei ca in lupta anticoruptie sa aiba rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa si sa aiba rezultate in urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare.

CE solicita decizii transparente si obiective in managementul sistemului judiciar

Comisia Europeana noteaza, in raportul privind MCV dat publicitatii miercuri, ca Romania trebuie sa dovedeasca un istoric de decizii de management in sistemul judiciar adoptate in mod transparent si obiectiv, inclusiv prin sistemul de promovare la ICCJ.

In privinta raspunderii sistemului judiciar, Comisia Europeana recomanda Romaniei „dovedirea unui istoric de decizii de management in sistemul judiciar adoptate in mod transparent si obiectiv, de exemplu prin numiri, decizii disciplinare, evaluari si prin sistemul de promovare la inalta Curte de Casatie si Justitie”. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here