Sub semnul Festivalului Enescu, Muzeul National de Arta al Romaniei celebreaza muzica in pictura

0
550
george-enescu-festival

george-enescu-festivalMuzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) organizeaza, intre 31 august si 2 octombrie, expozitia „Interferente artistice. Muzica si plastica romaneasca”, vernisata cu ocazia celei de-a XX-a editii a Festivalului si Concursului International „George Enescu”.

Expozitia va cuprinde 47 de lucrari de pictura si grafica din patrimoniul MNAR inspirate tematic sau compozitional de muzica, ce isi propun sa ilustreze raportul si influentele reciproce dintre muzica si artele plastice.

Selectia autorilor permite recompunerea unui traseu cuprinzator ce evidentiaza tendintele majore din arta romaneasca moderna. Alaturi de Arthur Verona (1868-1946), Theodor Pallady (1871-1956), Iosif Iser (1881-1958), Ion Theodorescu-Sion (1882-1939) sau Rudolf Schweitzer-Cumpana (1886-1975) vor fi prezente lucrari semnate de modernistii Lascar Vorel (1879-1918), Marcel Iancu (1895-1984) si de post-modernistii Aurel Ciupe (1900-1988), Alexandru Ciucurencu (1903-1977), Octavian Angheluta (1904-1979) si Corneliu Baba (1906-1997).

Expozitia prilejuieste intalnirea cu elemente si obiecte specifice lumii muzicii – naturi statice cu instrumente si note muzicale, persoanje care anima aceste obiecte pentru a crea sunete – dar si cu cele mai expresive chipuri ale unor faimosi muzicieni – portretul lui George Enescu de George Tomaziu, portretul lui Yehudi Menuhin de Cik Damadian, portretul Cellei Delavrancea in concert de Theodor Pallady sau portretul lui Mihail Jora de Jean Al. Steriadi.

Mai mult decat trimiterea explicita la muzica prin personajele si obiectele redate in lucrarile prezentate, expozitia incita vizitatorul sa descopere influentele subtile si relatiile de interdependenta dintre muzica si arta plastica, astfel incat sa perceapa „muzicalitatea” lucrarilor expuse. Notiuni specifice retoricii muzicale precum armonie, disonanta, sonoritate, acorduri, tempo si ritm pot fi sugerate de artistii plastici in compozitiile lor prin utilizarea rafinata a raportului linie-culoare si a materiei picturale.

Expozitia va fi deschisa in foaierul si Rotonda salii Auditorium, care va gazdui o parte din concertele din cadrul Festivalului Enescu.

Cea de-a XX-a editie a Festivalului si Concursului International „George Enescu” va avea loc in perioada 1 – 25 septembrie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here