SUA avertizeaza Japonia in privinta deprecierii fortate a yenului

0
1161

Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul de la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat şi China pentru reluarea interventiilor „de amploare” in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca „manipulator de moneda”.

Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japoniei a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce a şocat pietele financiare la inceputul lunii cu o creştere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind creşterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni şi alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale şi cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfârşitul lunii decembrie.

Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei şi nu obiectivul guvernului.

in contextul creşterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit şi mai puternice, intrucât SUA, Europa şi Japonia incearca sa stimuleze economia prin introducerea de lichiditati in sistemul financiar – politici cu efect de depreciere asupra propriilor monede.

Investitorii in cautarea de randamente mai bune işi muta banii catre economiile emergente, punând presiune de apreciere pe monedele acestora. Exporturile tarilor emergente devin astfel mai scumpe şi mai putin competitive la nivel global.(MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here