SUA au devenit cel mai mare exportator de produse petroliere din lume

0
889

Productia de petrol a Statelor Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, datorita expoatarii zacamintelor de sist, facilitand reducerea consumului din import si impingand cea mai mare economie a lumii spre independenta energetica.

Noile tehnici de foraj, precum fracturarea hidraulica a formatiunilor de roci de sist, au determinat cresterea productiei de petrol a SUA cu 1,8% in saptamana 1-5 iulie, la 7,4 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1992, potrivit datelor prezentate de Administratia pentru Informatii in domeniul Energiei, citate de Bloomberg.

Cresterea productiei din Dakota de Nord si Texas a facilitat de asemenea exporturi mai mari de produse rafinate. Astfel, SUA au devenit cel mai mare exportator de produse petroliere la nivel mondial, inclusiv in ceea ce priveste benzina si motorina, anunta Mediafax.

Exploatarea la scara larga a zacamintelor de sist din SUA a determinat scaderea influentei Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), desi cererea continua sa creasca la nivel mondial.

Statele Unite si-au asigurat din productia interna 89% din necesarul de energie in luna martie, cel mai bun rezultat din aprile 1986, potrivit datelor Administratiei pentru Informatii in Energie.

Importul net de petrol si produse petroliere va cobori pana anul viitor la 5,7 milioane barili pe zi, fata de 12,5 milioane in 2005, estimeaza agentia.

Productia de petrol a SUA se va plasa in acest an la 7,31 milioane barili pe zi si va creste in 2014 la 8,09 milioane barili pe zi, noteaza Administratia.

Consumul mondial de petrol va creste anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, sau 1,2%, la 90,7 milioane barili pe zi, estimeaza secretariatul OPEC. Organizatia anticipeaza ca va vinde anul viitor 29,6 milioane barili de petrol pe zi, cu 2,6% mai putin decat in prezent.

Pretul petrolului de referinta pe piata SUA a scazut usor vineri, la 104,76 dolari pe baril, dupa ce a pierdut joi 1,6 dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here