Constantin: Evaziunea din agricultura creaza competitia neloiala

0
997

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, ca evaziunea fiscala din domeniul agriculturii este mai mare decat sprijinul financiar atras de Romania de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, precizand ca in ceea ce priveste evaziunea fiscala nu exista cifre absolute, ci procente.

Prezent, vineri, in judetul Prahova, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai crescatorilor de animale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniul agriculturii este foarte mare, ceea ce creeaza probleme celor care sunt corecti si platesc taxele si impozitele catre stat, anunta Mediafax.

Referindu-se la evaziunea fiscala, Daniel Constantin a spus ca in acest domeniu nu exista cifre absolute, ci estimari in procente.

„Pe zona de evaziune, e foarte greu sa estimezi in cifre absolute. Estimam in procente. La panificatie, avem un procent de 80 la suta, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am gasit si la statistica, dar si la Ministerul de Finante. Din pacate, este vorba de foarte multi bani. Nu as vrea sa ma hazardez, dar sunt suficient de multi incat sa nu incasam la bugetul de stat, incat sa creeze probleme celor care sunt corecti si sunt multi cei care sunt corecti pe piata si care isi platesc taxe si impozite in mod corect. Sigur ca asta creeaza o competitie neloiala si in final duce la insolventa, duce la falimentul anumitor societati. Mai mult decat atat, duce la pierderea locurilor de munca”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Intrebat de jurnalisti daca in agricultura evaziunea fiscala este mai mare decat sprijinul financiar primit de Romania de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, Constantin a raspuns: „Cu siguranta cred ca este mai mare”.

Ministrul a evitat sa dea cifre, spunand ca pentru acest an Ministerul Agriculturii estimeaza ca acest domeniu va atrage fonduri europene in cuantum de 2,8 miliarde de euro, fiind vorba despre plati directe sau de fonduri pentru dezvoltarea rurala.

In discutiile cu agricultorii cu care s-a intalnit, ministrul Daniel Constantin a afirmat ca cei care practica evaziunea fiscala in acest domeniu evita controlul prin GPS folosind pentru transporturi camioane mai mici si ca, in aceste conditii, a propus Ministerului de Finante monitorizarea prin GPS a TIR-urilor care intra in tara si care transporta produse agricole, astfel incat autoritatile sa se asigure ca marfa ajunge la destinatie si nu in depozite care nu sunt fiscalizate.

„Ministerul de Finante mi-a transmis ca exista in lucru un pachet mult mai mare, care cuprinde si aceasta masura. Ce am vazut, ca exista organizari in zona celor cu evaziune fiscala sa nu mai intre cu marfa in tiruri, undeva la granita sa fie marfa impartita in camioane ceva mai micute, in dubite. O sa ne gandim sa combatem si aceste lucruri. Lumea este inventiva”, a afirmat Daniel Constantin.

La sfarsitul lunii mai, premierul Victor Ponta s-a intalnit cu mai multi ministri pentru o discutie legata de absorbtia fondurilor europene in perioada 2014-2020.

Cei mai multi bani din resurse comunitare vor fi alocati programelor de infrastructura, dezvoltare regionala si agricultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here