Studiu: Noua din zece adulti din zone urbane detin un card bancar

0
847

Noua din zece adulti care locuiesc in zonele urbane din Romania detin un card bancar si efectueaza plati cu cardul, in medie, de doua ori pe saptamana, arata un studiu MasterCard privind particularitatile comportamentului la plata al romanilor, informeaza Mediafax.

Rezultatele studiului confirma tendinta de maturizare a pietei platilor electronice, relevand ca 97% dintre cei care efectueaza plati cu cardul zilnic sau o data la doua-trei zile, fac acest lucru pentru cumparaturile curente, noteaza MasterCard.

De asemenea, tehnologia contactless incepe sa intre tot mai mult in rutina consumatorilor, 15% dintre respondenti afirmand ca platesc contactless.

Principalul motiv pentru care romanii aleg sa utilizeze cardul pentru plata cumparaturilor in magazine este faptul ca, in acest fel, nu trebuie sa mai poarte numerar asupra lor, au raspuns trei din patru posesori de carduri, in timp ce aproape jumatate apreciaza timpul economisit la cumparaturi cand platesc cu cardul.

Gradul de educatie financiara in Romania nu este motivul principal atunci cand cumparatorii aleg sa plateasca in numerar, in detrimentul cardului, arata studiul.

Doar 1% dintre respondentii de toate varstele au motivat ca nu stiu sa plateasca prin intermediul cardului, in timp ce 65% dintre cei intervievati aleg plata cu cardul datorita usurintei in utilizare.

„Plata cu cardul este un gest obisnuit in tarile europene, precum a arunca gunoiul la cos sau a recicla pentru a proteja mediul si ne bucuram sa vedem ca si in Romania ea incepe sa fie normalitatea si nu exceptia”, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager Romania, MasterCard.

Studiul a mai aratat ca 60% din totalul respondentilor inclusi in studiul MasterCard prefera sa utilizeze cardul pentru plata facturilor. Dintre acestia, doar 12% se deplaseaza la Kiosk-urile dedicate platilor facturilor, in timp ce majoritatea aleg sa realizeze plata facturilor online, prin completarea datelor cardului intr-un formular.

Studiul a cercetat si modul in care sunt percepute platile online cu cardul.

Astfel, principalele avantaje ale platii online cu cardul constau, pentru 52% dintre respondenti, in timpul economisit, precum si comoditatea utilizarii cardului la plata. Totodata, 51% dintre utilizatorii de carduri apreciaza ca, platind online cu cardul, pot face cumparaturi de oriunde si oricand doresc.

Un rezultat interesant al studiului a aratat ca barbatii sunt mai deschisi platilor online cu cardul, 58% dintre acestia obisnuind sa efectueze platile astfel, spre deosebire de 48%, in randul femeilor. Acest lucru este partial determinat si de faptul ca acestea prefera, intr-o masura semnificativ mai mare decat barbatii, sa vada produsele inainte de a le plati.

Studiul se bazeaza pe un sondaj Omnibus realizat in zona urbana de iSense Solutions, pentru MasterCard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here