Studiu E.ON: 28% dintre centralele termice din România sunt mai vechi de 10 ani și ar trebui înlocuite cu unele eficiente energetic

0
694

 

  • 2/3 din energia consumată în gospodării este pentru încălzire şi prepararea apei calde menajere;
  • O centrală în condensare aduce o economie anuală de cel puțin 1.000 de lei, față de una veche;

 

Cel mai mare consum de energie din gospodărie revine asigurării încălzirii şi preparării apei calde menajere: mai mult de 2/3 din energia din locuințele noastre este folosită în acest scop. În condițiile în care centrala termică veche are un randament scăzut, care conduce la un consum mai mare, înlocuirea acesteia cu o centrală în condensare este una dintre cele mai indicate măsuri pentru a reduce costurile cu încălzirea.

 

Un studiu* reprezentativ la nivel național realizat de E.ON anul trecut confirmă că românii încep să conștientizeze acest lucru, interesul pentru achiziția unei centrale noi fiind unul relativ ridicat. Circa 15% dintre respondenții care sunt utilizatori de gaz au declarat că intenționează să cumpere, anul acesta, o centrală termică nouă.

 

Totodată, studiul arată că 28% dintre centralele termice aflate în uz sunt mai vechi de 10 ani, așadar consumă mai mult gaz decât centralele termice noi, în condensare, dar și mai multă energie electrică pentru funcționarea lor propriu-zisă.

 

Concluziile sondajului sunt confirmate de rezultatele obținute de soluția de încălzire E.ON Life, care a consemnat vânzări cu 34% mai mari, între anii 2020 și 2022.

 

Conform aceluiași studiu, 80% dintre cei care au optat pentru soluția eficientă de încălzire a companiei sunt mulțumiți de decizia luată, în primul rând datorită înaltei calități a centralei și, în al doilea rând, datorită consumului redus și a economiei pe care o fac astfel la factura de gaze.

 

Conform calculelor companiei, consumul unei centrale vechi pe gaz pentru încălzire și apă caldă este, în medie, de circa 12.000 kWh pe an, iar factura anuală este de 3.720 de lei. O centrală nouă în condensare are o eficiență de 108%, care poate aduce o economie la consum de până la 30%**, adică 3.600 kWh, deci economia anuală ar fi de peste 1.000 de lei.

 

Pe lângă economia la factură, în topul motivelor pentru care românii au decis să achiziționeze soluția E.ON Life se mai găsesc: posibilitatea de a plăti în rate cu avans zero, verificările tehnice periodice ale centralei incluse în pachet, posibilitatea de a beneficia de intervenții urgente și garanția extinsă a centralei.

 

Celor care nu sunt încă deciși să-și schimbe centrala, E.ON le recomandă să o mențină în stare bună pe cea actuală, realizând la timp verificările și reviziile periodice.

 

* Studiul efectuat de E.ON a fost realizat lunar, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews), în cursul anului 2022. Marja de eroare maximă calculată este de ± 3.1% la un nivel de incredere de 95%.

** în anumite condiții de utilizare.

 

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit  circa 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here