Casa Albă vrea să reducă șocurile facturilor pacienților

0
728

Noile inițiative politice vizează unele dintre probleme curente: facturarea surpriză, care a fost restricționată în 2020, dar care persistă, deoarece furnizorii de servicii medicale exploatează lacunele; polițele de asigurare pe termen scurt care adesea nu acoperă tratamentul esențial; cardurile de credit cu dobândă mare și planurile de plată comercializate în special pentru a ajuta pacienții să acopere datoriile medicale. Propunerea vizează, de asemenea, comisioanele surpriză ale unităților – o taxă controversată care a primit mai puțină atenție. Taxele de instalare sunt taxele suplimentare percepute de spitale atunci când furnizează servicii în ambulatoriu. De exemplu, pacienții ar putea fi așteptați să plătească o taxă de facilitate pentru a consulta un medic într-o clinică sau un cabinet administrat de spital. Cabinetele medicale independente, precum și clinicile independente, nu au voie să perceapă taxe de instalare.

Președintele Biden intenționează să forțeze planurile de sănătate și furnizorii de servicii medicale să împărtășească informații despre aceste taxe, cu scopul de a le face mai transparente și mai puțin șocante pentru pacienții care ar putea să nu fie informați din timp despre aceste taxe sau chiar să nu fie familiarizați cu acest concept.

Spitalele percep aceste taxe de mai bine de două decenii, aparent pentru a acoperi costurile de întreținere a facilităților pe care le operează. „Ceea ce încearcă spitalele să facă este să descarce o parte din costurile lor fixe sau din costurile generale pe fiecare dintre facilitățile pe care le controlează”, a declarat Alan Sager, profesor de drept, politică și management în domeniul sănătății la Universitatea din Boston.

Taxele pot fi mari și sunt adesea aplicate cu generozitate. O femeie care primea regulat injecții cu steroizi pentru a-și trata artrita a fost surprinsă să primească o taxă suplimentară de 1.262 de dolari, atunci când cabinetul în care primea injecțiile a fost reclasificat ca „cadru spitalicesc”, deși nu era situat într-un spital, a raportat KFF Health News. Un alt spital a încercat să perceapă unui pacient o taxă de facilitate de până la 350 de dolari pentru o vizită de telemedicină, deoarece medicul se afla pe proprietatea spitalului.

Aceste taxe pot duce la creșterea semnificativă a costurilor asistenței medicale atât pentru pacienți, cât și pentru asiguratori. În 2022, o vizită de 15 minute la un medic într-o clinică deținută de un spital a costat Medicare 189 de dolari, din care taxele de instalare au reprezentat 121 de dolari din taxa totală. Aceeași vizită a costat 92 de dolari într-un cabinet medical independent. Și pentru că spitalele nu sunt obligate să aibă o anumită metodă necesară pentru a determina taxele de facilitate, ele pot crește prețurile după bunul plac. Între 2004 și 2021, taxele de instalare în departamentele de urgență au crescut cu 531%, conform cercetării KFF – de patru ori mai mult decât taxele profesionale ale furnizorilor de asistență medicală de urgență, care au crescut cu 132%.

Spitalele spun că taxele de funcționare acoperă costurile de întreținere a echipamentelor, a consumabilelor medicale și tehnice și a personalului de sprijin. Criticii nu sunt atât de siguri. „Chiar au nevoie spitalele de acești bani în plus? Răspunsul este că nimeni nu știe. Eu nu cred că au nevoie”, a declarat Sager. Dar este greu de dovedit în ambele sensuri, a spus el, deoarece nu există „dovezi solide cu privire la cât de multe venituri au nevoie pentru a oferi în mod eficient serviciile de care pacienții au nevoie”. Administrația Biden țintește partea „surpriză” a taxelor, mai degrabă decât să încerce să elimine sau să reducă taxele de instalare în sine, cerând planurilor de sănătate și furnizorilor să „pună la dispoziția consumatorilor informații despre aceste taxe de instalare la dispoziția publicului”.

Analiștii spun că rămâne de văzut dacă această măsură va avea vreun efect în ceea ce privește reducerea costurilor asistenței medicale. Abordarea este similară cu cerința ca spitalele să fie transparente în ceea ce privește prețurile lor, bazată pe convingerea economică a pieței libere că pacienții care sunt la curent cu prețurile sunt împuterniciți să facă cumpărături comparative, menținând astfel costurile asistenței medicale la un nivel scăzut. Cu toate acestea, deși transparența este importantă pentru practici corecte de facturare, până în prezent, transparența prețurilor spitalelor a avut un impact limitat în reducerea poverii financiare a serviciilor medicale pentru pacienți. Unele state au introdus proiecte de lege care urmăresc să reducă efectiv taxele pentru facilități. National Academy for State Health Policy, un grup non-profit de cercetare și advocacy, a prezentat un model de legislație care poate fi adaptat de statele care doresc să interzică taxele nejustificate pentru facilități. În martie, legislativul din Texas a examinat o propunere de interzicere a taxelor de instalare, spre indignarea spitalelor. Colorado, Massachusetts și Indiana au în vedere propuneri similare. Iar în statul New York, începând din acest an, furnizorii pot percepe o taxă de facilitate, dar trebuie să informeze pacienții din timp.

Deocamdată, nu există prea multe motive să se creadă că transparența în ceea ce privește taxele de facilitate va avea efecte mai importante, a declarat Sager. În opinia sa, ideea că ar putea mișca acul este „fie o iluzie, fie o încercare cinică de a transfera povara controlului costurilor, de a transfera sarcina de a limita costurile de la plătitorii care au de fapt o pârghie la pacienții care sunt bolnavi și nu au nicio pârghie”.

 

Bogdan Guță

SURSA-https://www.politicidesanatate.ro/casa-alba-vrea-sa-reduca-socurile-facturilor-pacientilor/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here