STUDIU: Devine tot mai greu pentru romani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si serviciu

0
714

Romanii percep mai acut decat locuitorii altor tari modificarile din ultimii trei ani cu impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala si lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari, potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta EY(Ernst & Young).

Compania a realizat studiul „Generatiile urbane si prioritatile lor” in contextul schimbarilor rapide care au loc in intreaga lume si al diferentelor de abordare intre generatiile active in prezent pe piata muncii. Analiza are la baza peste 2.500 de raspunsuri la un chestionar online, provenind de la respondenti din mediul urban cu varsta intre 18 si 55+ ani, informeaza Mediafax.

piata-munciiPeste jumatate (51%) dintre respondenti considera ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, in timp ce 26% apreciaza ca este mai usor de pastrat echilibrul in prezent.

„Romanii percep mai acut decat restul tarilor de la nivel global modificarile din ultimii trei ani, cu impact asupra echilibrului dintre viata personala si cea profesionala. Perceptie similara exista in Germania, unde 49% dintre respondentii la studiul similar derulat de EY la nivel global au spus ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala, urmata de Japonia (44%)”, arata EY.

Cei care au copii au resimtit intr-o masura mai mare dificultatea gestionarii echilibrului intre viata personala si cea profesionala in ultimii trei ani – 56% dintre respondentii care sunt parinti spun ca a fost mai dificil sa faca acest lucru, in comparatie cu 50% dintre cei care nu au copii. Comparativ cu restul tarilor, parintii din Romania au resimtit cel mai acut dificultatile din ultimii trei ani, urmati de parintii din Germania (54%) si Japonia (46%).

Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, in timp ce doar 14% spun ca numarul orelor lucrate a scazut in aceasta perioada. Cel mai mult resimt cresterea numarului de ore de lucru cei din generatia Y (52%), in timp ce jumatate dintre cei din generatia Boomers spune ca numarul orelor lucrate a fost constant pe parcursul ultimilor trei ani.

De asemenea, peste 70% dintre respondentii care sunt angajati in munca sustin ca lucreaza ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana. Generatia X si generatia Boomers lucreaza cele mai multe ore suplimentare – peste 46 de ore pe saptamana, in timp ce cei din generatia Y par cei mai ponderati in abordarea orelor suplimentare – majoritatea dintre ei (41%) lucrand pana in 45 de ore pe saptamana.

Totodata, 86% dintre respondentii cu responsabilitati manageriale din Romania afirma ca lucreaza ore suplimentare – aproape dublu fata de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%). Totusi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii in Romania este de sase ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de opt ori fata de Olanda.

Aproape jumatate (47%) dintre respondenti si-au schimbat locul de munca in ultimii trei ani din motive financiare, iar o treime a decis sa isi pastreze locul de munca in aceasta perioada pe aceleasi considerente. Cei mai stabili la locul de munca in perioada 2012-2015 au fost cei din generatia Boomers (61%), procentul injumatatind-se de la o generatie la urmatoarea: generatia X (36%), generatia Y (19%).

Aproape jumatate dintre respondentii angajati in munca au renuntat la activitatile de relaxare din motive financiare in ultimii trei ani, in timp ce 28% au amanat achizitionarea sau inchirierea unei locuinte personale, iar 14% au amanat decizia de a avea primul copil din aceleasi motive. in special cei din generatia Boomers au ales sa renunte la activitatile de relaxare in ultimii 3 ani (64%), generatiile X si Y fiind mai putin dispuse sa faca acest lucru. in schimb, 14% dintre respondentii cu varsta intre 34 si 49 de ani au amanat decizia de a avea primul copil din motive financiare, iar 6% dintre ei pe aceea de a avea inca un copil.

Factorii cei mai importanti pentru asigurarea unui echilibru intre viata privata si cea profesionala sunt respectarea normelor legale legate de recompensarea orelor suplimentare (61%), posibilitatea de a programa fara restrictii zilele de concediu de odihna (54%) si respectarea reglementarilor privind concediul de crestere a copilului si revenirea la locul de munca dupa acest concediu (46%).

Aproape jumatate (46%) dintre respondentii angajati in munca beneficiaza insa de o forma de program flexibil, in timp ce doar 5% lucreaza pe baza de proiect sau la cerere. Peste jumatate (51%) dintre respondentii care fac parte din generatia Y nu beneficiaza de program flexibil, desi nevoia de flexibilitate este mult mai pronuntata in randurile acestei generatii, conform numeroaselor studii derulate la nivel global.

in prezent, angajatii care beneficiaza in cea mai mare masura de program flexibil sunt cei care fac parte din generatia Boomers: 53% dintre ei au o forma de program flexibil, iar 7% lucreaza pe baza de proiect. De asemenea, respondentii care ocupa o pozitie de conducere beneficiaza intr-o masura mai mare de program flexibil (53%), fata de cei care nu sunt manageri (43%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here