Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu India, prioritara in strategia CCIB

0
896

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat, in parteneriat cu Ambasada Indiei in Romania si cu EximBank, cea de a noua editie a „Zilei oportunitatilor de afaceri”, dedicata de aceasta data colaborarii comercial-economice dintre Romania si India.

„Strategia de relatii externe a Camerei bucurestene prevede pentru anii 2016-2017 abordarea pietelor din afara Uniunii Europene, in special din Asia si nordul Africii, iar dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu India, al patrulea partener comercial al tarii noastre de pe continentul asiatic si o tara cu un potential economic foarte ridicat, reprezinta o prioritate pentru noi. in mod firesc, evenimentul de astazi va fi urmat de organizarea unei misiuni economice in India”, a declarat in deschiderea evenimentului prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB.

In cadrul acestei editii, peste 110 oameni de afaceri au avut posibilitatea de a se intalni intr-un cadru structurat cu: Vlad Vasiliu, secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, copresedinte din partea publica a Consiliului de Export; Partha Ray, insarcinat de afaceri a.i. al Ambasadei Indiei la Bucuresti; Ravi Chandar, consilier comercial si economic in cadrul aceleiasi Ambasade, precum si cu directorul Directiei Marketing si Comercial, Divizia Finantari, Garantii, Asigurari Nume si Cont Stat din cadrul EximBank, Corina Vulpes.

Principalele subiecte abordate au vizat: situatia actuala si tendintele in comertul exterior cu India; potentialul economic al acestei tari; domeniile in care pot fi dezvoltate proiecte in cooperare; stimulente acordate investitorilor si regimul fiscal aplicabil afacerilor in India; produse si servicii, inclusiv de finantare, garantare si asigurare menite sa sprijine demersurile de internationalizare a companiilor romanesti; gestionarea riscurilor in afacerile internationale.

De un interes deosebit s-au bucurat prezentarile sectoriale dedicate domeniului farmaceutic (Vijay Palamadai, director general al Dr Reddy’s Laboratories Romania) si domeniului tehnologiei informatiei si comunicatiilor (Vivek Bakshi, director operatiuni internationale – Europa in cadrul WIPRO Romania), precum si expunerea pe tema dezvoltarii unei afaceri pe o piata straina, realizata de Gorkem Tursucu, director la Architected Business Solutions (companie cu capital turcesc, cu investitii in Romania, la Fabrica de rulmenti Barlad – URB, cat si in India, in acelasi domeniu).

Schimburile comerciale bilaterale romano-indiene au inregistrat la 31 decembrie 2015 o valoare de 498 milioane USD, din care importurile s-au cifrat la 268 mil. USD, iar exporturile romanesti la 230 mil. USD.

Seria seminariilor „Ziua oportunitatilor de afaceri” a debutat in septembrie 2013, cu o editie dedicata SUA, urmata de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat si Mijlociu, regiunea magrebiana, spatiul balcanic, Marea Britanie si Australia, dar si tarile vecine, precum Republica Moldova, Ucraina, si Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here