Studenti greci au ocupat postul public de televiziune din Atena

0
676
grecia_proteste_strada

grecia_proteste_stradaUn grup de studenti greci a patruns duminica seara in sediul postului public de televiziune intrerupand emisiunea difuzata de acesta, a anuntat un purtator de cuvant al Guvernului. In acelasi moment, politia a folosit gaze lacrimogene impotriva unei manifestatii a studentilor in apropierea Parlamentului.

„Postul public de televiziune NET a fost ocupat si noi lucram la restabilirea situatiei”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Guvernului, Elias Mossialos.

„Sunt studenti. Nu este o problema legata de canal”, a adaugat el, fara alte detalii.

Aproximativ 50 de studenti au intrat in sediul postului de televiziune cu intentia de a difuza un mesaj de contestare a reformei universitare, potrivit politiei. Aceasta reforma a provocat proteste in mai multe facultati.

Dar oficialii postului de televiziune le-au respins cererea si pentru a evita o interventie in direct similara cu ce s-a produs in urma cu trei ani, jurnalul de la ora 19.00 a fost anulat si inlocuit cu un documentar de calatorie.

Un incident similar celui de duminica s-a produs in decembrie 2008, cand mai multi tineri au patruns pe platoul jurnalului de seara pentru a protesta fata de uciderea de catre politie a unui baiat in varsta de 15 ani.

Tinerii au desfasurat o banderola pe care telespectatorii puteau citi „incetati sa va mai uitati la televizor si iesiti in strada”. Jurnalul a fost intrerupt rapid si inlocuit cu anunturi publicitare.

in exteriorul Parlamentului, in centrul Atenei, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii ostili politicii economice a Guvernului si care blocau un bulevard din centrul capitalei ce trece prin fata Parlamentului, a constatat un fotograf al AFP.

Aproximativ 2.000 de persoane s-au reunit in piata Syntagma, centrul manifestatiilor organizate impotriva Guvernului de miscarea „indignatilor”, care a urmat modelul manifestatiilor din Spania.

Un grup de protestatari a aruncat cu sticle in politie.

Politia a ripostat. Aceste incidente intervin in timp ce ministrul grec de Finante se afla la Washignton pentru o noua serie de intrevederi in vederea obtinerii unor imprumuturi pentru ca vistieria statului sa nu fie goala in octombrie.

Manifestantii sunt furiosi impotriva unei taxe controversate impuse salariatilor, impotriva reducerii pensiilor si cresterii TVA. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here