BERD lanseaza facilitatea de finantare a eficientei energetice in valoare de 60 milioane de euro pentru IMM-urile din Romania 20 milioane de euro in domeniul eficientei energetice pentru investitii prin Banca Comerciala Romana

0
757

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sustine intreprinderile mici si mijlocii (IMM) in vederea imbunatatirii eficientei energetice printr-o noua facilitate de finantare in valoare de 60 milioane de euro pentru investitii in domeniul energiei durabile.
Fondurile vor fi canalizate catre economia reala din Romania, prin intermediari financiari locali,

precum banci si companii de leasing. Facilitatea de finantare a energiei durabile pentru IMM-uri din Romania (RoSEFF) va ajuta companiile locale sa-si maximizeze eficienta energetica si sa-si imbunatateasca competitivitatea, contribuind in acelasi timp la reducerea intensitatii energetice a tarii. BERD acorda primul imprumut in valoare de 20 milioane de euro in cadrul noii facilitatii, Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca comerciala din Romania, parte a grupului austriac Erste. Imprumutul va fi utilizat pentru finantarea investitiilor IMM-urilor in imbunatatirea operatiunilor industriale si a spatiilor de activitate, inlocuirea echipamentelor, softwareului si modernizarea generala care vizeaza reducerea consumului final de energie sau producerea de energie regenerabila pe scara redusa. Imprumuturile catre IMM-uri sunt limitate la suma de 1 milion de euro intrucat programul vizeaza in principal investitiile de scara redusa.
Intreprinderile care vor obtine finantare pentru investitii in eficienta energetica vor primi inapoi pana la 10-15% din valoarea imprumutului respectiv, la finalizarea cu succes a lucrarilor. Valoarea subventiei rambursate va depinde de tehnologia si economiile de energie obtinute in urma implementarii proiectului. “BERD sustine cu putere investitiile in domeniul eficientei energetice din Romania si suntem incantati sa lansam aceasta noua facilitate, care este destinata exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii. Acest proiect va incuraja intermedierea financiara in Romania, intr-un moment in care accesul la finantarea comerciala ramane limitat si va ajuta economia Romaniei sa isi reduca gradul de intensitate energetica”, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru Romania.
“Ne bucuram ca prin intermediul acestui parteneriat cu BERD putem consolida sprijinul nostru pentru economia romaneasca si contribui la cresterea competitivitatii. Investitiile in proiecte de eficienta energetica vor conduce la reducerea costurilor de productie, cresterea profiturilor si a competitivitatii, consumul sustenabil de energie si un mediu inconjurator mai bun”, a declarat Wolfgang Schoiswohl, Vicepresedinte Executiv BCR.
BERD are o colaborare de lunga durata cu BCR, furnizand pana acum o serie de finantari pentru creditarea intreprinderilor locale, inclusiv Facilitatea UE/ BERD de Finantare pentru Eficienta Energetica in valoare de 30 milioane de euro care se deruleaza in prezent. Din ianuarie 2008, BCR a sprijinit 25 de proiecte de investitii in energie durabila prin aceasta facilitate.
Uniunea Europeana sustine implementarea RoSEFF printr-un grant in valoare de 12,05 millioane de euro. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru sprijinirea proiectelor de investitii prin acordarea de asistenta tehnica si subventii de performanta. De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5 miliarde de euro diferitelor sectoare din economia tarii, atragand investitii aditionale de aproape 8 miliarde de euro din alte surse. De la lansarea in 2006 a Initiativei BERD pentru Energie Durabila, Banca a acordat peste 468 milioane de euro pentru investitii in domeniul eficientei energetice in Romania, cu o valoare totala a proiectelor de 1,8 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here