Spania: Se reintroduc permisele de munca pentru romani. Restrictiile sunt temporare si in functie de evolutia pietei muncii

0
680
muncitori-constructie-santier

muncitori-constructie-santierGuvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de munca pentru romani, potrivit anuntului facut de Jose Blanco, oficial al Guvernului de la Madrid, intr-o conferinta de presa care a avut loc la finalul sedintei de vineri a Executivului, relateaza presa spaniola.

Restrictiile pentru muncitorii romani, adoptate, vineri, de Guvernul spaniol, au caracter temporar si vor fi revizuite in functie de evolutia pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Executivului de la Madrid. „Consiliul de Ministri a aprobat un acord prin care se stabileste reactivarea – asa cum prevedea ca fiind posibil si Acordul din 2008 – a perioadei tranzitorii in ceea ce priveste accesul romanilor pe piata spaniola a muncii. Astfel, cetatenii romani care vor veni la munca in Spania vor avea nevoie, pentru a fi in legalitate, de o autorizatie prealabila emisa pe baza existentei unui contract de munca”, se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Madrid.

Potrivit sursei citate, masura, care are caracter temporar, nu va afecta romanii care sunt deja inclusi pe piata muncii din Spania.

„Aceasta este o decizie strict tehnica, bazata pe ratiuni interne determinate de situatia pietei muncii din Spania, iar ea se inscrie in politica generala privind migratia, adoptata de Guvern pe baza dialogului cu partenerii sociali si care are ca scop ajustarea fluxurilor de imigranti la nevoile existente pe piata muncii. Comunitatea romaneasca are un grad inalt de activitate iar integrarea sa sociala este deplina”, se mai arata in comunicatul Executivului spaniol. Guvernul subliniaza de asemenea ca restrictiile „vor face obiectul unei evaluari continue bazate pe evolutia pietei spaniole a muncii”. Totodata, Executivul de la Madrid precizeaza ca s-a aflat si se afla in continuare intr-un dialog permanent cu autoritatile de la Bucuresti pe aceasta tema. „Acest moratoriu nu afecteaza libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene, un principiu pe care Spania l-a aparat intotdeauna”, se mai arata in comunicat.

Consiliul de Ministri de la Madrid a luat in discutie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii si Imigratiei privind restrictionarea accesului romanilor pe piata muncii, masura care este prevazuta sa intre in vigoare de la 1 august, relateaza presa spaniola. Spania nu poate, in principiu, sa introduca restrictii temporare impotriva muncitorilor romani, a declarat, vineri, David Boubil, purtator de cuvant al CE. „Sunt inca zvonuri si speculatii, CE nu a primit nicio cerere oficiala in acest sens din partea Spaniei. Depinde de autoritatile spaniole sa ne trimita o notificare cu intentiile lor. Daca vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania si-a liberalizat piata muncii si in acest context, in principiu, nu poate introduce acum noi restrictii temporare impotriva muncitorilor din Romania”, a spus Boubil, referindu-se la intentia anuntata de autoritatile de la Madrid de a introduce restrictii pe piata muncii pentru romani.

El a adaugat ca, totusi, in cazuri exceptionale, daca unul din statele membre nu a luat masuri la nivel national pentru a garanta libertatea de circulatie, poate cere CE permisiunea de a impune restrictii daca demonstreaza ca „exista probleme serioase” de natura sa justifice aceasta masura.

El a amintit ca Spania si-a liberalizat deja piata muncii si ca a aplicat a doua etapa a unui proces normativ privind libera circulatie a cetatenilor europeni. Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here