Spania isi propune reducerea cheltuielilor bugetare cu 40 de miliarde euro

0
639
spania-euro

spania-euroSpania a anuntat cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de pana acum, in valoare de 40 de miliarde euro pentru anul urmator, noile masuri si reforme avand ca scop convingerea institutiilor internationale si investitorilor ca tara isi respecta angajamentele privind tintele de deficit.

Ministerele vor inregistra in 2013 in medie reduceri de cheltuieli de 8,9%, potrivit proiectului de buget prezentat intr-o conferinta de ministrul de Finante, Cristobal Montoro, scrie cotidianul Wall Street Journal.

„Este un buget pe timp de criza, dar facut pentru a scoate tara din criza”, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria in timpul aceleiasi conferinte.

Spania intentioneaza sa foloseasca 3,06 miliarde de euro din fondul de rezerva pentru pensii cu scopul de „a acoperi unele nevoi ale Trezoreriei”, a spus Saenz de Santamaria, fara sa dea detalii. Fondul, creat in anii ’90 pentru a garanta plata pensiilor, dispunea de 66,8 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut.

Guvernul a anuntat ca va infiinta o agentie pentru monitorizarea autoritatilor regionale, astfel incat acestea sa se conformeze eforturilor Madridului de a controla cheltuielile si de a reduce deficitul bugetar al tarii la 4,5% anul urmator.

Noile masuri vin intr-un moment critic pentru Spania, premierul Mariano Rajoy fiind sub o presiune intensa pentru a cere un program de ajutor economic Uniunii Europene in conditii care ar face posibila cumparare de obligatiuni spaniole de catre Banca Centrala Europeana.

Executivul va prezenta vineri estimarile finale pentru necesarul de capital al sistemului bancar al tarii, conform termenilor finantarii de pana la 100 de miliarde de euro asigurate de zona euro Spaniei in acest an. Oficiali spanioli au afirmat ca cifra finala va fi usor sub estimarile initiale de 62 de miliarde de euro. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here