Situatia din Libia scumpeste titeiului: Pretul petrolului Brent a atins cel mai ridicat nivel de dupa august 2008

0
674
grafic-economic

grafic-economicPretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a atins joi cel mai ridicat nivel de dupa august 2008, de aproape 119,8 dolari pe baril, din cauza temerilor ca tensiunile sociale din Libia s-ar putea extinde in alte state producatoare de titei din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Cotatia petrolului Brent a crescut cu sase dolari, la 117,25 de dolari pe baril, pana la ora 9:02 GMT, dupa ce a atins pentru o scurta perioada 119,79 de dolari pe baril, maximul de dupa august 2008, potrivit Reuters. in 90 de minute pana la ora 8:00 GMT, pretul a urcat cu aproape sapte dolari.

Cotatia petrolului destinat pietei din SUA a crescut cu 4,31 de dolari, la 102,41 de dolari pe baril, pana la ora 9:03 GMT, dupa ce in cursul sedintei de tranzactionare a atins cel mai ridicat nivel de dupa septembrie 2009, de 103,41 de dolari pe baril.

Unii analisti apreciaza ca pretul titeiului Brent ar putea creste la 158 de dolari pe baril anul acesta, mult peste maximul de 147,5 dolari pe baril atins in 2008, iar cotatia petrolului destinat pietei americane ar putea urca la 159 de dolari pe baril.

Productia de petrol a Libiei, in mod normal de 1,6 milioane de barili pe zi, s-a redus cu 400.000 de barili pe zi din cauza revoltei populatiei, potrivit calculelor Reuters.

Libia reprezinta al doisprezecelea mare exportator de titei la nivel mondial.

Goldman Sachs considera ca pietele petrolului sunt influentate de teama ca tensiunile sociale se vor extinde in alte state producatoare de petrol, iar alte intreruperi ale productiei ar putea genera o penurie de titei, ceea ce va duce la rationalizarea livrarilor.

in Libia, regimul lui Muammar Kadhafi a pierdut controlul unor regiuni din estul tarii, bogate in petrol ale statului, dar ramane hotarat sa inabuse revolta care s-a soldat deja cu sute de morti din 15 februarie. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here