Naveta Discovery a fost lansata cu succes spre ISS, pentru ultima ei misiune in spatiu

0
582

Naveta Discovery, avand la bord sase astronauti, a fost lansata spre Statia Spatiala Internationala (ISS) joi, la ora 21.53 GMT, de la Centrul spatial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), pentru ultima sa misiune in spatiu. Lansarea a fost amanata cu trei minute din cauza unei defectiuni tehnice care a fost rezolvata foarte repede. Cel putin patru bucati de spuma izolatoare s-au desprins de pe naveta in timpul urcarii pe orbita, insa niciuna nu a reprezentat un pericol pentru Discovery, informeaza NASA.

Bucatile de spuma izolatoare care se desprind de navete in timpul lansarilor a reprezentat o sursa de neliniste pentru NASA, mai ales pentru ca acesta a fost motivul pentru care naveta Columbia s-a dezintegrat, in 2003, la intrarea in atmosfera.

La inceputul lui ianuarie, NASA a anuntat ca a reusit sa remedieze problema fisurilor din rezervorul extern al navetei Discovery si ca intentioneaza sa o lanseze spre Statia Spatiala Internationala (ISS) pe 24 februarie. John Shannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery (misiunea NASA STS-133), dadea atunci asigurari ca a fost rezolvata problema fisurilor din rezervorul extern al Discovery, care a tinut la sol naveta inca de la inceputul lui noiembrie 2010. Modificarile tehnice urmau sa fie incheiate pana pe 23 ianuarie.

Lansarea navetei Discovery a fost amanata de mai multe ori, incepand din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen in timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.

Aceasta a fost a 133-a lansare a unei navete americane in cei 30 de ani ai acestui program al NASA. Acesta este ultimul zbor pentru Discovery si, totodata, al 39-lea pentru naveta, cea mai veche din flota spatiala a NASA.

Aceasta este, de asemenea, penultima sau antepenultima lansare a unei navete americane, inainte de retragerea lor din circulatie si trimiterea la un muzeu tehnic, din cauza costurilor operationale mari. NASA vrea sa economiseasca bani pentru a dezvolta noi vehicule capabile sa calatoreasca dincolo de orbita ISS.

Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, in principiu, de Endeavour, cel mai probabil pe 19 aprilie. O lansare suplimentara a unei navete americane – Atlantis – ar putea avea loc mai tarziu anul acesta, daca Congresul american deblocheaza fondurile pentru acest lucru.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane – Discovery, Atlantis si Endeavour -, SUA va depinde de capsulele rusesti Soyuz pentru transportarea astronautilor americani pe ISS, pana la intrarea in functiune a capsulelor americane Orion, prevazuta pentru cel mai devreme 2016.

Discovery duce pe ISS, printre altele, o camera de stocare, o platforma pentru piese de schimb, dar si un prototip de robot umanoid.

Totodata, un experiment realizat de cercetatorii romani va fi transportat pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a declarat pentru MEDIAFAX, pe 18 februarie, directorul general al Agentiei Spatiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso. Experimentul romanesc a fost realizat de Institutul de stiinte Spatiale din Bucuresti. „Cresterea si Supravietuirea Fungilor Colorati in Spatiu” (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitatia si radiatiile cosmice asupra cresterii si supravietuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro. Experimentul a fost coordonat de Dumitru Hasegan, de la Institutul de stiinte Spatiale din Bucuresti (ESA).

ISS, a carei constructie a inceput in 1998 si care este ocupata in permanenta, incepand din noiembrie 2000, se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ora.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here