Sinteza bugetelor investite si cheltuite din ultimii patru ani

0
794
bani-grafic

bani-graficAnul viitor Guvernul estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor fi in valoare de 95,65 miliarde de lei, in crestere cu 13,5% fata de cele estimate pentru anul in curs, de 84,26 miliarde de lei. Motivul pentru care vor fi incasari mai mari decat anul trecut, dupa cum au explicat oficialii guvernului,

este ca PIB va fi mai mare, de circa 575 de miliarde lei, fata de 548 de miliarde de lei in acest an.Gandul va prezinta o analiza facuta pe estimarile oficiale de venituri si de cheltuieli asupra bugetelor de stat si de asigurari de sanatate din ultimii patru ani, din care reiese ca doar la aceste doua bugete s-au estimat venituri cu 31,5 miliarde de lei, respectiv circa 7,5 miliarde de euro la cursul actual, mai mari decat cele efective, care au fost incasate in mod real.

Guvernul a fundamentat bugetul pe anul viitor pe o estimare de crestere economica de 1,8% din PIB, care poate fi ulterior revizuita in sus, pana la 2,3% din PIB, in functie de conditiile economice externe.Bugetul de stat este o parte a bugetului general consolidat, alaturi de bugetul asigurarilor de stat, respectiv bugetul de pensii de stat, de bugetul asigurarilor sociale de sanatate, cel de somaj si de bugetele companiilor de stat si de cel al autoritatilor locale.

Pentru ca principalele surse de venit ale bugetului de stat sunt incasarile din TVA, cele din accize dar si impozitul pe venit, Guvernul sustine ca un PIB mai mare ar justifica, chiar si la acelasi grad de colectare a taxelor si impozitelor, venituri mai mari la bugetul de stat, cu atat mai mult cu cat, de exemplu, acciza la motorina va fi majorata, de la 1 ianuarie anul viitor cu 4,4%, de la 358 la 374 euro pe tona.

Sa fie chiar asat Daca am lasa la o parte faptul ca pietele europene si mondiale sunt intr-un picaj continuu, Italia si Grecia sunt departe de a fi trecut momentul de varf al crizei economice si am lua in considerare numai ce se intampla in Romania am incercat sa aflam cat de exacte sunt calculele Guvernului de la Lucian Anghel, economist sef al BCR.

„Estimarea corecta a veniturilor este foarte dificila. Va dau un exemplu. Anul acesta vom avea o crestere economica mai mare decat cea estimata initial, de 1,5% din PIB. Dar este pe o alta structura. O crestere a PIB provenita mai mult din agricultura, de exemplu, nu generaza venituri la fel de mari ca o crestere in sectorul industrial sau al exporturilor”, a declarat acesta pentru gandul. (Mediafax)
Citeste articolul integral pe gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here