Senatul a aprobat prelungirea perioadei de acordare de facilitati privitoare la somaj tehnic

0
493
Somaj

somaj-Senatul a aprobat, miercuri, OUG 4/2010 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru anul 2010, care prelungeste perioada de acordare a unor facilitati privitoare la somajul tehnic. Decizia a fost luata cu 56 de voturi „pentru”, 2 „impotriva” si o abtinere.

 

Proiectul de lege prelungeste, pentru perioada februarie – 31 decembrie 2010, facilitatile acordate angajatorilor conform OUG 28/ 2009, privitoare la somajul tehnic . Facilitatile constau in scutirea angajatorilor aflati in situatia de intrerupere temporara, totala sau partiala, inclusiv de reducere temporara a activitatii, de plata contributiilor de asigurari sociale, printre care contributia de asigurari sociale, cea pentru asigurari de somaj, contributia de asigurari pentru accidentele de munca si boli profesionale.

Conform proiectului de lege, de aceleasi scutiri beneficiaza si salariatii acestor angajatori care au contractul de munca suspendat.

De asemenea, pe aceeasi perioada de 90 de zile, salariatii beneficiaza de o indemnizatie neimpozabila, in valoare de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, perioada care constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

Proiectul de lege a primit raport favorabil din partea Comisiei de munca cu unanimitate de voturi.

Senatul a fost prima Camera sesizata, decizia urmand a fi luata de Camera Deputatilor.

Potrivit expunerii de motive ale Guvernului, ordonanta de urgenta a fost adoptata „tinand seama de efectele pozitive pe care aceasta masura le-a avut asupra companiilor care au fost fortate sa isi intrerupa temporar activitatea, de influenta benefica asupra ratei somajului in anul 2009, precum si de solicitarile partenerilor sociali, pentru a da un semnal pozitiv angajatorilor de a opta pentru mentinerea fortei de munca in conditiile in care efectele crizei economice sunt estimate a se prelungi si de a evita pierderea lucratorilor calificati in anumite domenii cu potential de dezvoltare/expansiune dupa reluarea cresterii economice, intrucat aceste imprejurari vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii extraordinare, ce nu sufera amanare”.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here