Senatul a adoptat proiectul de lege privind Codul Fiscal

0
1027
senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind Codul Fiscal, prin care Guvernul isi propune, potrivit ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si stimularea cresterii economice, informeaza Mediafax.

Proiectul de lege privind Codul Fiscal a fost adoptat, luni, in plenul Senatului cu 90 de voturi „pentru”, 4 abtineri si 36 „impotriva”.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, in cadrul dezbaterilor din plen, ca „modificarile legislative frecvente aferente acestui act normativ, necesare pentru functionarea sistemului de impozite si taxe din Romania au generat unele dificultati in interpretarea si in aplicarea anumitor prevederi” din domeniul fiscal.

Guvernul si-a propus pe termen mediu „continuarea masurilor de crestere a eficientei sistemului fiscal prin rescrierea Codului Fiscal creandu-se astfel, pe de o parte, posibilitatea simplificarii fiscalitatii, eliminarii disfunctionalitatii si stabilirii coordonatelor pentru un cadru fiscal coerent si modern, iar, pe de alta parte, premisele asigurarii predictibilitatii sistemului fiscal si continuarii conduitei necesare unei consolidari fiscale sustenabile”, a mentionat Teodorovici.

Ministrul Finantelor Publice a mai spus ca documentul isi propune „reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si stimularea cresterii economice”.

Senatorul Marinica Dinca (PNL) a sustinut, in schimb, ca noul Cod Fiscal este „fara viziune, este nelegitim, este mincinos si pervers”.

„Este fara viziune pentru ca nu duce nicaieri. Vom avea mai multi someri,vom avea taxe mai mari si mai multe, vom avea, din pacate, un nivel de trai mai scazut (…) si vom avea un consum si mai mic decat acum”, a afirmat Dinca.

Acesta a mai spus ca este un Cod Fiscal nelegitim, deoarece in noiembrie 2014 peste 6 milioane de romani au votat pentru programul politic si economic al lui Klaus Iohannis, motiv pentru care senatorul i-a cerut presedintelui „sa retraga din respect pentru cei 6 milioane de romani acest Cod Fiscal”.

Totodata, senatorul PNL a declarat ca este un Cod fiscal impotriva romanilor, deoarece creste numarul de taxe si ar duce la inchiderea a si mai multor societati comerciale.

El a explicat ca documentul prevede marirea impozitelor pe terenuri, cladiri si masini, astfel ca pretul la alimente nu va scadea dupa reducerea TVA.

Cresterea impozitelor pe terenuri, cladiri si masini inseamna „costuri suplimentare pentru cei care produc alimente, pentru cei care proceseaza alimentele, pentru cei care transporta alimentele si, mai ales, pentru cei care le vand. Drept urmare, acei 15% care spun ca vor reflecta in scadere pretul la alimente de fapt vom constata ca va fi un pret cel putin egal, daca nu chiar mai mare”, a afirmat Dinca.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca se astepta ca din partea grupului PNL sa vada o solicitare care se bazeaza pe ideea ca noul Codul Fiscal este „un proiect liberal, dar noi vrem mai mult liberalism”. „Ce-am auzit a fost o pledoarie pe care as califica-o drept jalnica. Este regretabil ca astazi, in momentul in care discutam un proiect de lege pe care nu numai eu, ci mediul de afaceri din toata tara l-a calificat drept ultraliberal, grupul PNL sa se posteze pe o astfel de pozitie, de respingere a Codului Fiscal”, a precizat Tariceanu.

Proiectul de lege privind Codul fiscal, adoptat cu amendamente formulate in comisiile senatoriale, urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor, forul legislativ decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here