Semnificatii istorice pentru 29 august

0
913
michael-jackson

michael-jackson1958 – S–a nascut Michael Jackson, solist vocal, compozitor, dansator, cel mai idolatrizat si controversat interpret de muzica pop (d. 25 iunie 2009).
1619 – S-a nascut Jean Baptiste Colbert, om politic ce a detinut mai multe functii in timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care si aceea de controlor general al finantelor;

datorita politicii fiscale aplicate, a reusit sa consolideze puterea economica a Frantei, astfel incat, datorita lui, regele a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi (m. 6 septembrie 1683).

1862 – S-a nascut Maurice Maeterlinck, scriitor belgian de expresie franceza, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1911, cel mai important dramaturg simbolist: „Pasarea albastra”, „Tezaurul celor umili” (m. 6 mai 1949).

1868 – A incetat din viata chimistul Christian Friedrich Schonbein, descoperitorul ozonului (n. 1799).

1915 – S-a nascut, la Stockholm, actrita americana Ingrid Bergman, sotie a celebrului regizor italian Roberto Rossellini: „Casablanca” – avandu-l ca partener pe Humphrey Bogart, „Intermezzo”, „Va place Brahms”, „Sonata de toamna” (m. 1982).

1920 – S-a nascut legendarul jazzman Charlie Parker, cunoscut sub numele de „Bird” sau „Yardbird” (m. 12 martie 1955).

1991 – Romania si Republica Moldova au hotarat sa stabileasca relatii diplomatice la nivel de ambasada.

1998 – La Vulcana-Bai, in judetul Dambovita, a fost inaugurat primul complex interreligios din Romania. Centrul a fost inaugurat de catre Centrul International Ecumenic, organism aflat sub egida UNESCO.

2000 – Ambasadorul Chinei la Bucuresti, Chen Delai, a semnat impreuna cu secretarul de stat in MAE Stelian Oancea, o nota prin care guvernul chinez acorda guvernului roman 600.000 dolari ca ajutor nerambursabil.

2003 – La sase ani dupa moartea printesei Diana, Marea Britanie a decis sa deschida o ancheta care sa stabileasca cauzele acesteia.

2004 – Presedintele american, George W. Bush, a afirmat ca Statele Unite trebuie sa reactioneze in fata amenintarilor teroriste si sa le invinga in strainatate, inainte ca acestea sa puna in pericol teritoriul american.

2005 – A incetat din viata Mitropolitul ortodox al Ardealului, inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala.

2005 – Legea pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale a intrat in vigoare, noile prevederi incluzand, pentru faptele de evaziune fiscala, pedepse cu inchisoare de la 6 luni pana la 15 ani, in functie de gravitatea infractiunii si de valoarea prejudiciului cauzat asupra bugetului.

2005 – A incetat din viata scriitorul si realizatorul de televiziune Radu Anton Roman (n. 19 august 1948).

2005 – Uraganul Katrina a lovit America, la limita dintre statele Louisiana si Mississippi, provocand moartea a cel putin 1.836 de persoane.

2008 – Premierul Calin Popescu Tariceanu, prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan si liderul PSD, Mircea Geoana, si-au anuntat candidaturile la postul de prim ministru. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here